Partidul Național Liberal a făcut eforturi pentru a dărâma un mit care s-a format în România postdecembristă. Vorbesc despre mitul acesta al subdezvoltării regiunii Moldovei. Și când spun că este un mit, mă refer la faptul că în prezent acesta nu mai are o bază reală, chiar dacă a fost o vreme în care investițiile în România nu erau nicidecum realizate echitabil în toate regiunile țării.

Vorbesc despre faptul că Partidul Național Liberal nu s-a abătut niciodată de la principala sa menire și anume aceea de a dezvolta comunitățile prin intermediul investițiilor. România nu își permite altă cale pentru că și așa există o tendință de a compara perioadele de dinainte și de după 1989 pentru a vedea cine a făcut mai mult. Nu vreau să compar acum mere cu pere, nu despre asta este vorba. Ceea ce mi se pare important este că guvernarea și administrațiile liberale nu s-au abătut de la principalul obiectiv – realizarea de investiții semnificative pentru oameni.

După ani și ani de neglijență, PNL a demarat în Moldova investiții majore. Doar după câțiva ani în care premierul a fost liberal cele mai multe proiecte majore au fost abordate și o parte chiar au pornit și fie sunt, fie vor fi curând o realitate. În guvernarea condusă de Nicolae Ciucă acest lucru s-a văzut, în sfârșit, pe teren nu doar pe hărți și randări.

Avem în derulare proiecte ample. Deschiderea primelor șantiere la Autostrada A7 de la Ploiești spre Buzău, Focșani, Bacău, Pașcani și mai departe spre Suceava. Mass-media a numit-o „Autostrada Moldovei” pentru că străbate toată regiunea de la sud la nord. Apoi, cu toate dificultățile economice, am pus pe roate mult amânatul proiect al celui mai important deziderat al nostru – Autostrada Unirii care face legătura dintre Moldova și vestul Uniunii Europene.

Un alt proiect amplu și care deja a fost inaugurat este cel legat de demararea lucrărilor și realizarea în timp record a terminalului 4 care transformă Iașul în cel mai mare aeroport regional din România. Trebuie să înțelegem că astfel de investiții se vor amortiza imediat și vor genera dezvoltare economică și locală, dar și venituri la buget. Partidul Național Liberal a înțeles acest mecanism economic de o simplitate dezarmantă și îl aplică ori de câte ori are puterea, indiferent cine ajunge să beneficieze de el. Investițiile aduc dezvoltare.

Impulsul economic dat de guvernarea liberală s-a cunoscut cel mai bine în anul 2022 când s-a înregistrat recordul investițiilor străine în România, circa 11 miliarde de euro. Investiții ample se mai regăsesc în modernizarea rețelei de apă din Piatra Neamț sau în spitalul Sfânta Maria din Iași. Adminsitrațiile locale conduse de echipe liberale au această abordare a prioritizării investițiilor și au ajuns la cele mai mari bugete pentru investiții acordate vreodată. Nu cheltuieli inutile, ci investiții care generează plusvaloare și creștere, care produc locuri de muncă și care dezvoltă afaceri.

Deja s-a semnat și contractul de lucrări de construcții la Spitalul Regional de Urgență Iași o investiție majoră ce se întinde pe o suprafață de teren de 120.000 mp și va însemna 202.689 mp de construcții, distribuiți pe 9 niveluri cu o capacitate de 850 de paturi de internare continuă.

Vorbim tot despre un proiect de importanță majoră pentru Iași și Moldova care a fost deblocat de un ministru liberal și care a semnat contractul de finanțare a lucrărilor, derulând acest proiect esențial pe care Partidul Național Liberal l-a susținut cu toată puterea la nivel local, județean și central. Următorul pas este demararea lucrărilor în șantierul celei mai mari investiții în domeniul sanitar din ultimii 20 de ani, care va consolida poziția Iașului de pol al excelenței în medicină și centru medical de importanță națională. Din nou, vorbim despre o investiție majoră de care va beneficia întreaga populație a Moldovei și nu numai.

Prin urmare, în câțiva ani când se vor finaliza aceste proiecte și vom culege roadele, regiunea Moldovei va avea parte de toate beneficiile unor investiții sănătoase și productive. Investițiile sunt calea prin care ne rezolvăm cele mai multe dintre probleme, aceasta este cea mai simplă filosofie cu care Partidul Național Liberal își respectă promisiunile față de oameni.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau