Toate reușitele României din aceste decenii sunt strâns legate de clasa de mijloc pe care țara noastră a reușit să o genereze, precum și de mediul de business în general. Iar din aceasta face parte micul antreprenor, care nu mai are, din fericire, imaginea din anii 90, a patronului ușor habarnist, dar cu aere de șef și care plătește prost. Schimbarea a venit din două direcții fundamentale: pe de o parte, este vorba despre piața liberă, care a reglat derapajele (azi un astfel de… patron pur și simplu nu ar mai avea angajați dacă ar dovedi aroganță sau ar plăti salarii prea mici celor competenți), iar pe de alta de infuzia de cunoștințe despre antreprenoriat pe care, vrem sau nu s-o recunoaștem, l-au adus la noi multinaționalele. În democrații consolidate, vorbim despre o tradiție de sute de ani de a face business, în vreme ce în România abia deprindem această îndeletnicire (cu vârfuri și excepții de toate felurile).

Cred că noi, ca liberali, avem o datorie fundamentală față de clasa de mijloc și de business-urile mici și mijlocii în a le asigura un mediu fiscal și social previzibil. Orice șoc imprimat acum acestei categorii sociale poate avea efecte dramatice pentru economia națională în ansamblul său. Dacă vrem cu adevărat să avem o pepinieră de afaceri românești care să concureze, de la egal la egal, într-un număr tot mai mare cu marile multinaționale, atunci baza de selecție trebuie să rămână una mare. Regimul microîntreprinderilor a creat, e adevărat, anumite avantaje competitive acestor mici antreprenori, dar, în aceeași măsură au creat foarte multe locuri de muncă și vorbim despre afaceri care în marea lor majoritate își plătesc taxele și impozitele către statul român în mod corect. Este un preț corect pe care statul român îl plătește pentru a avea cu adevărat în viitor o clasă de mijloc solidă.

Clasa de mijloc, definită de aspirațiile sale, educație, stabilitate și spirit antreprenorial, a fost dintotdeauna în centrul atenției PNL. Acțiunea noastră în coaliția de guvernare vizează în mod direct susținerea acestei categorii socio-economice.

Ca liberali, rămânem ferm angajați în a sprijini mediul de business, indiferent de dimensiunea companiilor. Fie că vorbim de micii antreprenori care își deschid prima afacere sau de corporații care investesc sume considerabile în economia românească, PNL vede în toți acești actori parteneri în construcția unei Românii moderne și competitive.

Este regretabilă, în mod evident, scurgerea în presă a unor scenarii de lucru de la Ministerul de Finanțe care, dacă ar fi fost adoptate ca atare, ar fi dat o lovitură dură profesiilor liberale și micilor antreprenori. Adică ar fi lovit necruțător exact în clasa de mijloc, cea pe care ne bazăm ca pe o reală coloană vertebrală nu doar a economiei, ci a societății noastre în general. Căci clasa de mijloc este aceea care, prin stilul său de viață și resursele de care dispune creează și alte locuri de muncă în micile business-uri, susține familia extinsă și imprimă exact acea dinamică pe care ne-o dorim la modul general în România. Sunt oamenii care călătoresc și aduc modele de bună practică în viața lor de aici, sunt oamenii care înțeleg cât de important este ca și copiii lor să primească o educație bună, sunt oamenii care prețuiesc o meserie și luptă zi de zi ca să se perfecționeze. Nu în ultimul rând, sunt oamenii pentru care România a rămas acasă, sunt cei care nu au plecat și vor să rămână!  

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau