Începem să intrăm pe o cale pentru care am așteptat mult prea mult. Este vorba despre normalizarea în privința infrastructurii sanitare. În județul Iași facem acest lucru acum, avem patru ani de eforturi, de planuri, de programe și de studii care au devenit deja proiecte foarte concrete și unele tocmai sunt la debut.

Spitalul Regional de Urgență este o promisiune pe care am făcut-o, noi liberalii ieșeni și ne este dat să fim cei norocoși care pot spune că în zilele următoare vor începe lucrările la cel mai mare obiectiv de acest tip din regiunea Moldovei. Pe 19 aprilie vor începe efectiv lucrările, s-a terminat acest drum mlăștinos al birocrației, al avizelor și al studiilor, vom putea arăta ieșenilor că răbdarea lor nu a fost în zadar, vom putea spune și oamenilor din Botoșani sau Suceava, din Bacău sau Neamț, din Vaslui, Galați sau Vrancea că în curând vor putea fi îngrijiți mai bine atunci când au probleme de sănătate. 

Spitalul Regional de Urgență este construit pe un teren de 12 hectare, va fi un complex de clădiri cu un regim de până la 7 etaje, cu 850 de paturi, heliport și spații speciale pentru dezvoltarea continuă a medicilor și asistenților. Ministerul Sănătății a estimat că numai în primul an de după inaugurare vor fi aproape 50.000 de internări continue și peste 100.000 de urgențe. 

Sigur că spitalul nu va fi gata imediat, dar demararea lucrărilor va fi un semnal cât se poate de concret că acest obiectiv nu mai este doar o nălucă, doar un proiect în mințile politicienilor și că este pentru prima dată după 1989 când statul român ridică de la zero un spital după toate standardele occidentale.

Infrastructura sanitară nu se reduce doar la Spitalul Regional de Urgență. Administrația liberală a județului Iași a făcut în acești patru ani ceea ce nu s-a făcut în ceilalți 30 de ani de democrație românească. Proiectele din sfera sănătății publice au fost și sunt tratate cu seriozitatea pe care o merită. Chiar în aceste zile a fost semnat un contract pentru proiectarea și execuția de consolidare și reabilitare a unui corp a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, o unitate sanitară care multă vreme a fost o cenușăreasă a infrastructurii sanitare din Iași și din regiunea Moldovei.

De asemenea, cel mai mare spital de pediatrie din Moldova, Spitalul Sf. Maria, are deja o Unitate de Primiri Urgențe nouă și acum are și o capacitate de șapte ori mai mare alături de un heliport nou. Inutil să vă descriu dumneavoastră ce pas înainte reprezintă această realizare în condițiile în care știm cât de multe accidente suferă copiii mai ales în mediul rural și au nevoie de transport rapid, îngrijiri de urgență de calitate și spații sanitare suficiente când ajung în fața medicilor.

În plus, cinci spitale din Iași au primit finanțări pentru investiții consistente în sistemele informatice și infrastructura digitală. Apoi, Spitalul de Neurochirurgie a beneficiat de reabilitare și investiții fără precedent în aparatură medicală. 

În acest efort constant pentru a pune la punct infrastructura de sănătate într-un centru precum Iașul chiar încercăm și mai mult. Un alt proiect precum Institutul Regional de Boli Cardiovasculare va găsi până la urmă un teren propice la Ministerul Sănătății pentru a porni pe același drum, al unei realizări de excepție în domeniul sanitar din regiunea Moldovei.

Toate aceste investiții, toate aceste eforturi și realizări s-au făcut în ultimii trei ani și jumătate, din care doi au fost măcinați de pandemie, iar anul acesta abia a început. Interesul administrației liberale depășește granițele județului Iași pentru că în aceste spitale sunt tratați români din toate județele învecinate. Ceea ce s-a investit în infrastructura sanitară este unul dintre acele lucruri cu care ne putem lăuda cu toții, oricât de criticată este clasa politică. Subliniez aici că, dacă de multe ori cerem explicații și cerem ca investițiile să meargă înainte, de această dată spun că în urma noastră vor rămâne proiecte care vor fi apreciate la justa lor valoare.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau