România a fost și rămâne un partener onest și angajat în criza exporturilor de cereale ucrainene pe piața globală, însă acest lucru presupune foarte multe sacrificii din partea agricultorilor români și pune o presiune extraordinară pe infrastructura noastră. Salut întâlnirea de astăzi de la Galați, unde România, Ucraina, Republica Moldova, Comisia Europeană şi Statele Unite vor căuta soluții alternative de transport pentru cereale și unde țara noastră va fi reprezentată de Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Pentru producătorii români de cereale, principala problemă o constituie compensațiile insuficiente din partea Uniunii Europene, în contextul unei presiuni extraordinare pe prețuri. În lipsa unei acțiuni coordonate la nivel național și european, aceștia riscă falimentul în continuare. Dincolo de solidaritatea firească de care dăm dovadă față de poporul ucrainean, ca bloc comunitar avem datoria de a ne proteja și economiile locale. Se pot realiza ambele deziderate și am încredere că și prin astfel de întâlniri, dar și altele, la nivelul Comisiei Europene, se pot găsi soluții satisfăcătoare.
În același timp, războiul de la granițele noastre și faptul că România este principala țară de tranzit nu doar a cerealelor, dar în general a mărfurilor dinspre și înspre Ucraina pe cale rutieră, a pus o presiune fantastică pe infrastructura noastră, și așa șubredă, în special în Dobrogea. Ani și ani de zile în care România nu a investit suficient și strategic în drumuri expres și autostrăzi se reflectă astăzi într-o aglomerare sufocantă a unor șosele cu o singură bandă pe sens. Este o infrastructură pe care circulăm dintotdeauna și care nu a fost proiectată pentru așa ceva!
Pe măsură ce deznodământul războiului se va apropia și va începe reconstrucția Ucrainei, România va juca un rol și mai important, iar infrastructura noastră va fi și mai solicitată. Îmi exprim speranța că ministrul Grindeanu înțelege acest lucru și că, în acest context geopolitic, va obține de la partenerii noștri sprijin pentru mari proiecte de infrastructură și, în cele din urmă, cel mai important lucru, finanțare!