Anul acesta 24 mai, ziua Partidului Național Liberal, s-a suprapus peste ultima zi decampanie a alegerilor pentru Parlamentul European. Un hâtru ar putea spune că suprapunerea poate fi un semn al victoriei de duminică. Dincolo de speranța noastră că votul exprimat de români pe 26 mai va duce PNL pe primul loc la aceste alegeri, se impun câteva considerații.
Istoria PNL a arătat încă de la înființare că partidul Brătienilor, cum îi spuneau unii contemporani, a avut mereu vocația modernizării și a reformării societății românești, alături de o vocație europeană. Oameni școliți în mediile intelectuale occidentale, lideri precum I.C. Brătianu, C.A. Rosetti, Eugeniu Carada au știut mereu că au datoria ca prin activitatea lor să reducă decalajul existent la mijlocul secolului al XIX-lea între spațiul românesc și cel occidental. Cu un efort constant și cu multe sacrificii, România reușește în timpul guvernărilor liberale din 1876-1888 și 1922-1927, pentru a cita doar două dintre ele, să se înscrie pe un traseu european.
Opoziția făcută de PNL la instalarea regimului comunist în 1945 și în anii care au urmat a reprezentat o continuare a exprimării aceleeași vocații europene a liberalilor, a convingerilor unor oameni politici care nu au putut concepe nici măcar o clipă faptul că România ar putea trăi în afara spațiului european.

După 1990, liberalii au simțit că este din nou de datoria lor să reconecteze România la Europa, de aici decurgând și susținerea și implicarea lor în structurarea unor guverne pentru care integrarea în structurile euro-atlantice era o prioritate. În momentul de față, dacă ne uităm la beneficiile obținute de întreaga societate românească după efortul depus, putem spune că și această misiune a fost îndeplinită cu succes.
Astăzi România se află din nou într-un moment crucial al existenței sale. Cunoscând echipa de candidați la aceste alegeri și experiența acumulată până acum de aceștia, am convingerea că PNL va primi din nou încrederea românilor într-un procent important și prin aceasta partidul Brătienilor va putea să păstreze România în Europa. România nu are nevoie astăzi de noi experimente. România a mai fost timp de 45 de ani în afara Europei, trăind cu frică și diferite angoase într-o lume autarhică. Societatea românească poate, vrea și trebuie să-și continue drumul european, iar PNL știe, fie și datorită experienței sale istorice, ce trebuie făcut, pentru că este un partid cu vocație europeană.
La mulți ani, Liberali!
La mulți ani, PNL!