Interpelare adresată Ministerului Sănătății: Consumul de droguri în Romania și lipsa instituțiilor medicale specializate în tratarea dependenței

Interpelare adresată Ministerului Sănătății: Consumul de droguri în Romania și lipsa instituțiilor medicale specializate în tratarea dependenței

Stimate domnule Ministru,

Din ce în ce mai  mulți tineri din România își găsesc refugiul în consumul de droguri. Asistăm la o creștere alarmantă a consumului de stupefiante dar și o scădere a vârstei în rândul consumatorilor. Ultimile date arată că în România se consumă de trei ori mai  multă ketamină decât în alte state ale Europei.

Guvernanții au tot promis că se vor lua măsuri pentru a stopa acest fenomen periculos dar, din păcate, am rămas la nivelul promisiunilor. Mai mult decât existența acestor periculoase substanțe, care se află la îndemâna oricui, în România nu există la ora actuală centrele medicale specializate în tratarea dependenței.

Spitalul din Voila e singurul loc în care copii și  toți cei dependenți de droguri pot fi tratați și recuperați. Acest centru a fost modernizat datorită implicării Asociației „Zi de bine”, care din donații a reușit să modernizeze această instituție. Primul-Ministru Marcel Ciolacu a declarat că Ministerul Sănătății va ieși public cu un plan concret pentru a rezolva această problemă.

Domnule Ministru, vă rog să îmi  răspundeți la următoarele întrebări:

     1. Ați declarat că problema consumului de droguri și inexistența spitalelor specializate în tratarea dependenței se află pe locul 9 în prioritățile dumneavostră. Viața acestor copii reprezintă pentru dumneavostră o prioritate atât de neînsemnată?

     2.  Ce măsuri concrete a luat Ministerul Sănătății în mandatul Dvs. pentru a înființa și moderniza spitale destinate persoanelor dependente de droguri? 

    3. Care este planul concret pe care îl aveți pentru a rezolva problema lipsei de infrastuctură medicală destinată tratării dependenței de droguri?

Leave a comment