În România undeva este ceva greșit. Deși suntem un popor bun, cu nenumărate talente și care mereu dă altor țări oameni care performează în diferite domenii, pe teren propriu lăsăm de prea multe ori impresia că stăm pe loc. Meșterul Manole. Lucrăm în gol și în pierdere. De prea multe ori acest sentiment este exasperant.
Românii simt asta, trăiesc cu aceste sentimente frustrante – de exemplu, cum e posibil ca de ani buni de zile să fim pe ultimul loc din Uniunea Europeană cam la orice?! – și se îndreaptă cu acest vast sentiment de nemulțumire spre clasa politică. Pentru că de la politicieni ar trebui să vină soluțiile pentru proiectele mari.
Oricât de simplu ar fi de spus, doar această așteptare uriașă ca politicienii să performeze este suficientă ca să realizăm că este nevoie de o resetare a clasei politice. Stilistica politică are nevoie să țină pasul cu așteptările populației, altfel vom ajunge o societate și mai divizată, și mai problematică și care va risca să meargă înapoi, nicidecum înainte.
Toată lipsa de încredere a populației în instituțiile politice și în clasa politică arată exact acest lucru, că ceva fundamental trebuie să se schimbe. Orientarea partidelor ar trebui să fie spre oameni și nu spre prezervarea propriilor privilegii. Regulile de bun simț să fie respectate și de oamenii politici, iar cumetriile să fie sancționate imediat.
Proiectele să intre în regim accelerat în execuție după dezbaterile firești și după ce sunt toate actele puse la punct. Decența față de banul public, onoarea, opiniile și actele rezonabile – toate acestea ar trebui să facă parte obligatoriu din accesoriile politicienilor. Respectul pentru legi și pentru oameni, efortul de a îmbunătăți legile depășite de vremuri – oamenii vor toate aceste lucruri. Și acestea trebuie să le primească. Sunt cereri rezonabile.
Resetarea clasei politice este și necesară și rezonabilă.
Românii o așteaptă și o merită.