În timp ce toți oamenii politici par preocupați de organizarea viitoarelor alegeri, consider că am scăpat din vedere problematica economică și direcția în care evoluează România din această perspectivă. România a înregistrat în ultimile cinci luni cea mai mare creștere a inflației din Uniunea Europeană!
Coaliția de Guvernare condusă de primul ministru Marcel Ciolacu a avut datoria de a ține sub control cheltuielile statului pentru a diminua inflația. Din păcate, preocupați de campanii și de legi care mai mult i-au încurcat decât i-au ajutat pe români, suntem din cauza socialiștilor de astăzi pe marginea prăpastiei financiare.
O inflație atât de mare diminuează serios din calitatea vieții românilor care, deși s-a bucurat în ultimul timp de puține măriri de salariu, vor resimți impactul economic negativ cauzat de lipsa unor politici de control a deficitului bugetar.
Ordonanța de Urgență intrată în vigoare săptămâna trecută nu va reuși să controleze deficitul bugetar și asta pentru că mecanismele de control financiar lipsesc cu desăvârșire din textul legii. Marcel Ciolacu și Ministrul Finanțelor au fost mai preocupați de a bloca angajările la stat și de a reduce cheltuielile pentru mobilier în loc să vină cu un plan de acțiune adecvat.
Guvernanții României ar trebui să fie cu mult mai atenți la modul în care banii statului sunt cheltuiți. Și așa, la nivel de Coaliție, nu există vreun consens în ceea ce privește modul în care deficitul bugetar trebuie redus. În timp ce PSD dorește introducerea de noi taxe și schimbarea cotei unice în una progresivă, PNL susține o fiscalitate care prevede menținerea cotei unice și susținerea mediului de afaceri.
Problema este că antreprenorii români nu mai înteleg nimic. O coaliție eterogenă susține măsuri fiscale distincte, iar acest fapt atrage după sine o imprevizibilitate a mediului de afaceri. Toate măsurile ce privesc economia românească ar trebui discutate între cei care guvernează, apoi măsurile negociate și stabilite trebuie expuse tuturor cetățenilor pentru ca aceștia să poată înțelege mecanismele fiscale impuse.
Consider că nu trebuie să ne mai jucăm cu economia în aceste vremuri tulburate de război, inflație și cheltuieli inutile. În maxim două luni vom vota noua lege a bugetului pentru anul 2025 și tocmai de aceea este imperativ să găsim soluții pentru a controla inflația și deficitul bugetar dar fără a împovăra mediul de afaceri românesc sau populația acestei țări.
În lumina acestor problematici, țara are nevoie de oameni capabili în politică și de aceea votul ce urmează, atât pentru prezidențiale cât și pentru componența viitorului legislativ, devine cu atât mai important. Trebuie să muncim pentru prosperitatea și dezvoltarea României și de aceea este necesar să abordăm toate problemele, în special cele fiscale, cu prudență.