Interpelare adresată Prim-Ministrului Marcel Ciolacu cu privire la: Prețul facturilor la energie din România

Interpelare adresată Prim-Ministrului Marcel Ciolacu cu privire la: Prețul facturilor la energie din România

Saptamana aceasta am adresat o nouă interpelare Prim-Ministrului României cu privire la Prețul facturilor la energie din România

            România a avut în semestrul II al anului 2023 al cincilea cel mai mic preț la gaze naturale din Uniunea Europeană pentru consumatorii casnici. Totuși, în al treilea trimestru din 2024, România a înregistrat cel mai ridicat preț la energie din Uniunea Europeană, atingând nivelul de 127, 42 euro/MWh.

Țara noastră se află astfel în topul celor mai scumpe piețe energetice depășind chiar piețele occidentale.  Plafonarea prețului la energie se va încheia în martie 2025, iar atunci românii vor plăti cu 50 % mai mult decât în prezent, asta în condițiile în care deja plătim cel mai mare preț din UE.

Ministerul Energiei are puține atribuții legale pentru a putea implementa mecanisme menite să micșoreze prețul energiei. Scăderea efectivă a prețului va fi posibilă doar prin concurență și reducerea fiscalătății, atribuții ale ANRE, a Consiliului Concurenței dar și a ANPC. Aceste instituții însă nu au întreprins nici un curs de acțiune la fel ca în anul 2020 cand piața energiei a fost liberalizată.

Domnule ministru, vă rog să îmi  răspundeți la următoarele întrebări:

     1. De ce instituțiile care au efectiv competența și capacitatea de a influența cauzele care determină prețuri mari la energie nu au nici o preocupare pentru acest subiect?

     2. Care sunt măsurile pe care le luați în calcul după 25 martie 2025 atunci când plafonarea prețului la energie se va încheia?

     3. Vă preocupă acest subiect atât de important sau aveți de gând să pasați responsabilitatea următorului guvern, atunci când va fi prea târziu pentru România de a mai acționa pentru reducerea prețului la energie?

Aștept răspunsul dumneavoastră în scris.

Leave a comment