Suntem în alianță, dar nu suntem la fel

Suntem în alianță, dar nu suntem la fel

Încerc foarte des ca pe lângă activitatea politică să analizez cât mai obiectiv toată scena noastră publică. Să fiu deschis și atent când cineva laudă un adversar sau dacă nu îl laudă, măcar îi descrie niște atuuri.

Spun fără falsă modestie că experiența mi-a arătat că avem de învățat dacă, măcar din când în când, analizăm la rece și pe cei mai aprigi adversari. Și totuși, de la adversari precum colegii din vârful PSD (da, ați citit bine, sunt colegi de alianță și adversari politici) este imposibil să găsim ceva de învățat.

Pentru cei din PSD lucrurile sunt brutal de simple în politică. Ei vor să domine tot timpul, să pună pumnul în gură sau în gât, cel care câștigă trebuie să împartă puterea cu ei, iar dacă ei câștigă trebuie să calce pe toată lumea în picioare.

Acest stil de politică are ceva de natură stalinistă, vine dintr-o educație cu parfum kaghebist. „Adversarul trebuie ucis, doar astfel putem conduce”, pare a fi crezul intern pesedist și este cât de poate de psihanalizabil.

Pentru noi, cei din PNL, politica este doar rareori un câmp de luptă pe viață și pe moarte. În cea mai mare parte, politica este un joc în care participă mai mulți adversari și care formează alianțe temporare. Foarte mulți oameni consideră că scopul acestui joc este puterea, ați auzit și dumneavoastră această platitudine „scopul unui partid este să ajungă la putere”.

Dar scopul jocului nu este puterea în sine, politica este un joc mult mai complex. Noi avem credința că puterea este un mijloc prin care prosperitatea trebuie să ajungă democratic la toată lumea, dar că acest lucru trebuie făcut indirect, nu pur și simplu distribuind preferențial resursele țării. Indirect, adică prin politici de încurajare a liberei inițiative, a oamenilor de afaceri și prin elaborarea unui cadru de reguli prin care tuturor se conferă șanse egale.

În același timp, scopul nostru este, în plus față de prosperitate, ca oamenii să fie și să se simtă liberi, să își păstreze demnitatea și să fie mereu și mereu în siguranță.

Să nu confundăm lucrurile, PNL nu seamănă în nicio privință cu PSD.

Leave a comment