Trebuie reformat statul. A doua modernizare a României

Trebuie reformat statul. A doua modernizare a României

Pornind de la experiența administrativă pe care am acumulat-o până acum și numeroasele discuții pe care le-am avut de-a lungul anilor cu oameni din diferite medii socio-profesionale, vă pot spune că sentimentul preponderent este că așa cum este croită administrația, așa cum funcționează statul în România, așa cum arată hățișul descurajant de legi – pentru cei mai mulți  este principala problemă a noastră, a tuturor. Pe scurt, avem un stat în care blocajele sunt la ordinea zilei.

Pe cale logică, dacă aceasta este principala problemă a noastră, atunci trebuie să ne ocupăm de ea, să-i găsim o rezolvare despre care nimeni nu crede că ar fi o sarcină ușoară. A doua modernizare a României, aceasta poate fi principala misiune a actualei clase politice, dar în special a PNL pentru că noi liberalii am creat prima modernizare, iar acum tot noi liberalii suntem în prim plan pentru a duce această misiune la bun sfârșit, în condițiile în care colegii de alianță se învârt în jurul cozii deja de o lună cu data alegerilor prezidențiale, pe ei asta îi preocupă.

PNL este partidul care, fiind în fruntea coaliției de guvernare cât timp a dat premierul, a mărit salariul minim pe economie și salariul mediu pe economie. Da, ambele măsuri sunt legitime și pun presiune pe sectorul privat – știm bine această dilemă. PNL va fi mereu atent la aceste măriri legitime de pensii, salarii minime și salarii medii pe economie pentru că, în absența unei reașezări a sectorului bugetar, aceste măsuri nu vor conduce la o consolidare macroeconomică prin care am putea să asigurăm câștigurile acestea.

Îmi amintesc cum în primăvară, în timp ce în coaliție se discuta despre „comasarea” alegerilor locale cu cele europarlamentare, premierul Ciolacu spunea că a stat de vorbă cu oamenii pe stradă și nu l-a întrebat nimeni nimic despre comasare. Adică de ce insistă PNL cu tema asta, că oamenilor li se pare un detaliu. Acum, domnul Ciolacu a schimbat placa. Nu mai este interesat dacă oamenii îl întreabă despre data alegerilor prezidențiale. 

În aceste condiții am putea să-l întrebăm pe prim-ministru Marcel Ciolacu, dacă în loc să tot vorbim despre data alegerilor prezidențiale în România, care ar trebui să rămână la termen, ca în orice stat democratic,  să discutăm despre economie, despre mediul de afaceri și despre cât mai suportă mediul de afaceri atâtea taxe și impozite în condiții de agresiune birocratică, cu o impozitare a muncii care cocoșează sectorul privat? Nu ar fi mai bine, domnule Ciolacu, să revenim la dezbateri mai intense despre economie, că tot sunteți premier?

Da, statul român a progresat enorm față de anii 1990, față de perioada în care FSN și PDSR cu Ion Iliescu, Adrian Năstase, Miki Șpagă și Octav Cozmâncă erau în frunte. Încet, dar sigur, ne-am orientat spre Occident, am intrat în NATO și Uniunea Europeană. România are în mod clar și realizări. Dar cel puțin în ultima perioadă în România se resimte urgența unei reforme autentice, a unor legi mai aerisite, a unui sistem prin care oamenii de afaceri să fie încurajați să investească. Legislația și administrațiile sunt îmbâcsite de reguli și regulamente care uneori frizează absurdul. Ce îți permite o lege, îți interzice o alta și tot așa. Nu putem continua așa. Partidul Național Liberal poate începe a doua modernizare a României, este mare nevoie de acest pas, a sosit timpul să vorbim despre acest scop care acoperă foarte bine interesul național în momentul de față.

Leave a comment