Trebuie să menținem cordonul sanitar împotriva extremismului

Trebuie să menținem cordonul sanitar împotriva extremismului

𝗦𝘁𝗿𝗮𝘁𝗲𝗴𝗶𝗮 𝗽𝗼𝗹𝗶𝘁𝗶𝗰𝗮̆ 𝗽𝗿𝗶𝗻 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗽𝗮𝗿𝘁𝗶𝗱𝗲𝗹𝗲 𝗲𝘅𝘁𝗿𝗲𝗺𝗶𝘀𝘁𝗲 𝗮𝘂 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝗶̂𝗻𝗰𝗼𝗻𝗷𝘂𝗿𝗮𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝘂𝗻 𝗰𝗼𝗿𝗱𝗼𝗻 𝘀𝗮𝗻𝗶𝘁𝗮𝗿 𝘁𝗿𝗲𝗯𝘂𝗶𝗲 𝘀𝗮̆ 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗶𝗻𝘂𝗲. 𝗗𝗶𝗻𝗰𝗼𝗹𝗼 𝗱𝗲 𝗼𝗿𝗶𝗰𝗲 𝗰𝗼𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿𝗶𝘂 𝘀-𝗮𝗿 𝗽𝘂𝘁𝗲𝗮 𝗳𝗮𝗰𝗲 𝗰𝘂 𝗽𝗿𝗶𝘃𝗶𝗿𝗲 𝗹𝗮 𝗿𝗲𝘇𝘂𝗹𝘁𝗮𝘁𝗲𝗹𝗲 𝘀𝗰𝗿𝘂𝘁𝗶𝗻𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗱𝘂𝗺𝗶𝗻𝗶𝗰𝗮̆, 𝘂𝗻 𝗹𝘂𝗰𝗿𝘂 𝗲 𝗰𝗲𝗿𝘁- 𝗼𝗯𝗶𝗲𝗰𝘁𝗶𝘃𝘂𝗹 „𝗰𝗼𝗺𝗮𝘀𝗮̆𝗿𝗶𝗶” 𝗮 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝗰𝗼𝗿𝗲𝗰𝘁.

𝗜̂𝗻 𝗺𝗼𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗶̂𝗻 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗮𝗽𝗮̆𝗿𝘂𝘀𝗲 𝗮𝗰𝗲𝗮𝘀𝘁𝗮̆ 𝗶𝗱𝗲𝗲, 𝗽𝗮𝗿𝘁𝗶𝗱𝗲𝗹𝗲 𝗲𝘅𝘁𝗿𝗲𝗺𝗶𝘀𝘁𝗲 𝗮𝘃𝗲𝗮𝘂 𝗶̂𝗻 𝘀𝗼𝗻𝗱𝗮𝗷𝗲 𝗶̂𝗻𝘁𝗿𝗲 𝟯𝟬 𝘀̦𝗶 𝟯𝟱 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗰𝗲𝗻𝘁𝗲. „𝗖𝗼𝗺𝗮𝘀𝗮𝗿𝗲𝗮” 𝗮𝗹𝗲𝗴𝗲𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗲𝘂𝗿𝗼𝗽𝗮𝗿𝗹𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿𝗲 𝗰𝘂 𝗰𝗲𝗹𝗲 𝗹𝗼𝗰𝗮𝗹𝗲 𝗮 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝗼 𝗺𝗼𝗱𝗮𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗮 𝗳𝗲𝗿𝗶 𝗥𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗶𝗮 𝗱𝗲 𝘂𝗻 𝗰𝗼𝘀̦𝗺𝗮𝗿 𝗲𝘅𝘁𝗿𝗲𝗺𝗶𝘀𝘁. 𝗔𝘀𝘁𝗮̆𝘇𝗶 𝗰𝗶𝗳𝗿𝗲𝗹𝗲 𝗻𝗲 𝗱𝗮𝘂 𝗱𝗿𝗲𝗽𝘁𝗮𝘁𝗲 𝘀̦𝗶 𝗽𝗼𝘁 𝘀𝗮̆ 𝘀𝗽𝘂𝗻 𝗰𝗮̆ 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁 𝗲𝗳𝗼𝗿𝘁 𝗮 𝗺𝗲𝗿𝗶𝘁𝗮𝘁, 𝗥𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗶𝗮 𝗮𝘃𝗮̂𝗻𝗱 𝗱𝗲 𝗰𝗮̂𝘀̦𝘁𝗶𝗴𝗮𝘁.

În același timp, rezultatele votului pentru europarlamentare și ascensiunea partidelor extremiste în Europa este și o consecință a greșelilor pe care partidele tradiționale le-au făcut de-a lungul timpului.

Oamenii au nevoie de câteva semnale reale din care să reiasă faptul că se pot baza pe partidele mari. Pentru asta e nevoie de schimbări mici cu efecte mari. Mă refer, de exemplu, la faptul că partidele mari pot și trebuie să fie ceva mai atente la criteriile în promovarea pe funcții – aici e nevoie de o corecție pentru că oamenii văd asta și se adună diferite frustrări. Dacă e să mai dau un exemplu, partidele mari au nevoie de voci puternice care să vorbească credibil despre valori, despre idealuri, iar acestea să fie respectate.

Rezultatul de la alegerile europarlamentare ar trebui să fie și un îndemn către partidele democratice în a avea suficientă înțelepciune politică pentru a nu încheia alianțe cu AUR, pierderile fiind greu de cuantificat.

Ar trebui să existe o înțelegere de acest tip, că indiferent cât de mult ne-am lupta între noi, să existe această linie roșie, să nu apelăm la AUR. Nu am mai fi credibili. Eu cred că trebuie să continuăm să vorbim despre democrație, libertate, drepturile omului, să le respectăm și să includem acest discurs în strategia comună de a lupta politic împotriva extremismului, a violenței, a agresiunii, a lipsei de bun simț. Cred că aceasta este o direcție care nu ar trebui abandonată sub nicio formă.

Chiar dacă în România am câștigat aceste alegeri și am redus amploarea extremiștilor, este nevoie să ne vedem propriile limite, să învățăm din propriile greșeli. În acest fel, vom avea de câștigat cu toții.

Leave a comment