Autostrada Unirii – o urgență națională care nu mai acceptă întârzieri

Autostrada Unirii – o urgență națională care nu mai acceptă întârzieri

Suntem în una dintre cele mai faste perioade ale României din perspectiva securității și a bunăstării economice, dar asta doar dacă facem comparații cu trecutul, pentru că dacă ne raportăm la exigențele prezentului, avem multe aspecte de îmbunătățit, avem infrastructură modernă de construit, domenii întregi de reformat. Spun acest lucru pentru a scoate în evidență că niciodată nu trebuie să pierdem din vedere lipsa de perspectivă și pe de o parte, nici să nu fim prea aspri cu noi înșine, dar nici să ne culcăm pe o ureche.

De la aderarea în Uniunea Europeană, deci din 2007 și până în prezent, România a atras aproape 91 de miliarde de euro fonduri europene și a contribuit la bugetul comunitar cu puțin peste 29 de miliarde de euro. Vorbim aici despre un beneficiu net de 60 de miliarde de euro, o sumă care – este adevărat -, ar fi putut să fie mult mai mare dacă în toată această perioadă am fi fost cu toții mai harnici și mai buni la realizarea proiectelor, la negocierea sumelor alocate de Comisia Europeană.

Suma de 60 de miliarde de euro, oricât de impresionantă ar fi, nu este singurul beneficiu pe care îl putem trece la capitolul câștiguri pentru țara noastră. Pe lângă bani, accederea în Uniunea Europeană a conferit României statutul de țară democratică dintr-o familie a civilizației occidentale, cu stat de drept și economie de piață. De asemenea, românii au dobândit libertăți la care nici nu visam cu două generații mai înainte, dacă e să ne gândim doar la libera circulație în interiorul țărilor membre, deschiderea spațiului academic pentru copiii noștri și multe, multe altele. Așadar, pachetul de beneficii pentru România ca țară membră a Uniunii Europene este unul consistent.

Cu toții ne bucurăm de drepturile și beneficiile democrației și cu siguranță nu am fi fost în această poziție dacă nu făceam parte din Uniunea Europeană. Suntem în plină campanie electorală pentru alegerile europarlamentare și trebuie să subliniem cât de des putem și să ne folosim toată inspirația pentru a promova aceste lucruri. În ultimii patru ani au fost prea multe voci care au minimalizat beneficiile și valorile europene în România, mizând mai curând pe iluzii ale suveranismului decât pe drepturi concrete ale românilor.

Leave a comment