Oameni de toate categoriile mi-au vorbit în aceste zile cu îngrijorare de ceea ce văd că se întâmplă în Orientul Mijlociu, în privința conflictului dintre Israel și Iran. Conștientizarea pericolului este ceea ce am observat în aceste zile și asta la oameni care au multe alte probleme domestice pe cap.
În momentul în care oamenii sunt mai predispuși să vorbească despre teme sau subiecte care nu sunt în mod direct între preocupările lor zilnice, ei bine acesta este un semn că sunt preocupați de lucruri dincolo de zona lor de interes sau, cum se mai spune, sunt interesați de lucruri „mai mari decât interesul lor personal”. Este vorba despre o fibră democratică aici.
Prețurile cerealelor, puterea de cumpărare, cât de bună e educația copiilor în sistemul de învățământ, ce pot să sper de la sistemul sanitar – sunt teme care interesează direct pe oricine, în orice moment.
Dar când oamenii devin interesați de mersul unor proiecte de mare infrastructură (autostrăzi, de exemplu), de relațiile externe ale țării sau – iată! – de un posibil conflict între Iran și Israel care să încingă prea mult relațiile internaționale și așa fierbinți, atunci putem să ne dăm seama că reflexele noastre democratice nu sunt amorțite.
Aceste observații, aparent fără importanță, sunt de fapt niște indicatori că românii nu sunt chiar atât de ușor de păcălit să cadă în plasa populismului. O adevărată „spirală a tăcerii” lucrează pentru valorile libertății și ale păcii, pentru o democrație pe care de multe ori credeam că oamenii nu o mai înțeleg. Dar, de fapt, deși uneori avem impresia că ne mai rătăcim, mizele mari sunt ușor de înțeles acum.
Iată un motiv bun să avem încredere în români și în România.