Avem nevoie de maturitate politică într-un an tumultuos

Avem nevoie de maturitate politică într-un an tumultuos

România se pregătește de primele campanii electorale și primele alegeri din acest an, cele pentru Parlamentul European și alegerile locale. Chiar dacă există încă multe necunoscute cu privire la candidații din unele orașe, chiar dacă lipsesc sondaje de opinie care să ofere publicului estimări minime privind aceste alegeri, principalele tabere politice sunt consolidate.

Vom avea o premieră. Desfășurarea alegerilor europarlamentare în același timp cu alegerile locale este un test pentru noi toți. Sunt două agende diferite, aproape că sunt aflate la extremități diferite în sensul că alegerile locale privesc proximitatea imediată, în timp ce europarlamentarele vizează întreaga Uniune Europeană. Dincolo de criticile partizane, cred că este un test de maturitate pentru România.

Alianța de la guvernare propune liste comune la europarlamentare, ceea ce ar putea să creeze confuzii în rândul alegătorilor pentru că la alegerile locale listele comune vor fi excepția și nu regula.

Adversarii politici insistă să atace alianța de la guvernare, lucru de înțeles. Dar atacurile sunt anemice, alianța a două partide atât de diferite precum PNL și PSD are un scop major, și anume stabilitatea internă într-un context extern riscant, cu război în Ucraina și o economie globală pândită de prea multe pericole. Or, oamenii au înțeles acest lucru pe care colegii din partidele care ne atacă nu l-au priceput. Mai exact, au perceput că suntem două partide mari și în mod tradițional rivale, care nu se înțeleg foarte bine în fiecare județ, dar care au totuși înțelepciunea de a trece peste orgoliile proprii pentru a asigura un obiectiv mai mare și dorit de toată lumea.

În plus, este o lipsă de consistență a atacurilor la adresa alianței. Oricine a observat până acum că, dacă ne înțelegem și avem liste comune suntem criticați că ne diluăm identitatea, că ne umilim, că am reface „vechiul USL”. Pe de altă parte, dacă nu avem liste comune suntem criticați că e o alianță de fațadă, că vom sfârși într-o încăierare. Asta este realitatea, avem adversari care pe lângă că sunt indeciși, au și imaginație puțină.

Leave a comment