Spitalul Regional de Urgență din Iași – un proiect pentru Moldova

Spitalul Regional de Urgență din Iași – un proiect pentru Moldova

Anul acesta vor începe lucrările la Spitalul Regional de Urgență din Iași. Acesta este un proiect la care se lucrează de mai mult de un deceniu. Prin grija colegilor mei de pe diferite paliere adminsitrative, prin eforturile tuturor celor implicați, acest proiect de anvergură va deservi bolnavi din toate județele Moldovei. Fie că pacienții vor veni din Botoșani sau Neamț, din Suceava sau Vaslui, din Bacău sau Galați, ori din Vrancea sau Iași, cu toții vor beneficia de condiții și echipamente medicale de top.

Proiectul acestui Spital prevede că va avea o suprafață totală construită de 202.689 mp, va fi structurat pe 9 niveluri și desfășurat pe o suprafață de teren de 120.000mp. Spitalul va avea 850 de paturi de internare continuă organizate în 6 centre multidisciplinare. A fost atribuit deja contractul de execuție și acest lucru este în sine o veste excelentă.

Administrația liberală a municipiului și a județului Iași a depus toate actele, dar absolut toate actele în timp mai mult decât util la Ministerul Sănătății, a realizat toate hotărârile care privesc drumuri de legătură sau breteaua de conexiune cu viitoarea Autostradă a Unirii – A8. Pentru județul Iași este importantă responsabilitatea de a gestiona un astfel de obiectiv major din perspectiva sănătății populației. Pentru toată populația regiunii este crucială realizarea acestui Spital pentru că infrastructura sanitară actuală se deteriorează rapid acolo unde nu este deja depășită.

Avem la dispoziție doi ani în care vrem să nu dezamăgim populația și să ajungem cu acest proiect la final. Vom avea un șantier de dimensiuni mari în Iași, dar avem deja exemplul realizării Terminalului 4 de la Aeroportul Internațional Iași, unde nu doar că am finalizat deja investiția, dar am făcut-o și înainte de termen. După doi ani va trebui să fim deja pregătiți cu aparatura, cu gestionarea personalului, cu procedurile interne și cu șansele de carieră pentru foarte mulți medici tineri.

Dorința oamenilor este ca noi să reușim, o văd peste tot pe unde merg, fie că este vorba despre vizite în comunitățile rurale, fie că am întâlniri cu personal medical. Există și un curent negativist, dezamăgit sau poate doar nerăbdător, care ne mai critică pe noi cei responsabili cu ducerea la îndeplinire a proiectelor, dar eu sunt convins că și acești oameni își doresc, de asemenea, ca noi să reușim. Eu sunt convins că așa va fi, că nu se vor mai repeta acele promisiuni deșarte – vă mai amintiți? – pe care dl. Dragnea le făcea fără să clipească atunci când desena pe hârtie la televizor că vă ridica nu trei, ci opt spitale regionale!

Deși deplâng aici că Ministerul Sănătății a blocat finanțarea unui Institut Regional de Boli Cardiovasculare la Miroslava, în apropierea Iașului – acest proiect a fost scos inexplicabil de pe lista de finanțare PNRR încă din urmă cu un an – voi continua să sprijin realizarea obiectivului Spitalului Regional de Urgență. Am toată convingerea că domnul ministru Rafila va fi atent ca proiectul acesta să decurgă conform planului și că, la momentul potrivit, se va convinge că o regiune populată ca cea a Moldovei are nevoie și de un Institut al Inimii pentru că bolile cardiovasculare sunt în topul acesta negativ al cauzelor pentru care ne mor mulți români.

Noi la Iași am fost foarte implicați în ultimii patru ani cu privire la infrastructura medicală. Spitalul de Neurochirurgie, Spitalul de Copii Sf. Maria – au beneficiat de proiecte masive în așa măsură încât aproape că putem vorbi de spitale noi, cu corpuri de clădiri modernizate, cu aparatură de ultimă oră. De asemenea, demersurile pentru construcția unui Spital de Boli Respiratorii sunt avansate și ar însemna un nou obiectiv pus la punct de administrația liberală a județului Iași.

Dragi colegi,

Sănătatea semenilor noștri este o grijă prioritară și în același timp cu astfel de investiții pe care le ducem la bun sfârșit vom reuși să convingem oamenii că pot să își construiască aici la rândul lor viața personală, pot clădi cariere profesionale, pot să trăiască viața aceea împlinită aproape de familie. Investițiile în infrastructura de sănătate nu sunt simple proiecte de clădiri, nu vor rezolva doar problemele legate de starea de sănătate a românilor, ci vor oferi mai mult decât atât, vor oferi perspective și speranțe.

Leave a comment