Stadiu de etapă: pachetul de legi pentru salvarea clădirilor monument

Stadiu de etapă: pachetul de legi pentru salvarea clădirilor monument

Am trăit momente de satisfacție în perioada în care am lucrat la pachetul de legi pentru salvarea monumentelor istorice.  Ceea ce am pus în practică prin proiecte de legi propuse colegilor din Parlament este rezultatul nenumăratelor discuții și întâlniri, dezbateri și observații în teren.

Peste 800 de monumente istorice din toată țara pot fi puse în siguranță prin investiții care să le oprească deteriorarea. Sunt incluse aici acele obiective de patrimoniu aflate într-o stare de colaps și care prezintă riscul dispariției la orice cutremur. După un program de 100 de obiective anual, am identificat cadrul legal pentru a interveni și punerea lor în siguranță.

Dar numai acest pas nu este suficient, o știm cu toții. Sunt necesare măsuri legislative pentru alte categorii de monumente, în general cele cu situații complicate din punct de vedere juridic. În acest sens, o a doua lege pe care am inițiat-o își urmează traseul și săptămâna trecută a primit aviz favorabil în unanimitate de la Comisia de Buget-finanțe a Camerei Deputaților.

Prin acest proiect de lege ”creionăm” cadrul juridic necesar pentru acele autorități publice locale care vor să intervină pentru salvarea monumentelor aflate în colaps, dar care era imposibil până acum din cauza situației juridice, fiind vorba despre clădiri vechi, părăsite, cu proprietari multipli sau necunoscuți ori diferite alte probleme. Speranța mea este ca acest proiect de lege să își continue drumul și să fie adoptat în această primăvară.

Sigur, mai este și al treilea proiect de lege care vine în sprijinul proprietarilor, persoane fizice sau juridice, dar care nu au posibilitățile sau anvergura necesară pentru a îngriji sau administra o clădire de patrimoniu. Toate cele trei proiecte abordează, fiecare în parte, o problemă diferită. Dar împreună ele acționează ca un întreg spre beneficiul identității noastre naționale pentru că la asta se reduce, în esență, păstrarea clădirilor de patrimoniu.

Leave a comment