Pas mare pentru proiectul de lege prin care autoritățile locale vor putea salva monumente aflate în situații juridice complicate

Pas mare pentru proiectul de lege prin care autoritățile locale vor putea salva monumente aflate în situații juridice complicate

Proiectul de lege care oferă posibilitatea autorităților locale să intervină pentru salvarea unei clădiri monument istoric atunci cînd proprietarii nu pot sau nu vor să oprească degradarea acesteia a trecut de Senat. Urmează să intre în analiza și spre votul colegilor din Camera Deputaților.

Acest proiect de lege dă posibilitatea autorităților locale să intervină în cazul acelor monumente care au mai mulți proprietari sau aceștia nu sunt cunoscuți, lipsesc, nu se poate lua legătura cu ei ușor etc. Prin urmare, autoritățile locale care doresc și care au resurse financiare să intervină pentru a salva acele clăridi monument pe care le consideră iconice pentru localitățile lor, vor avea cadrul legislativ prin care vor putea să facă aceste lucruri.

De exemplu, Băile Herculane, acolo avem mai multe clădiri monument istoric și sunt într-o stare foarte rea. Acolo nu s-a intervenit pentru că nu există posibilitatea legală, proprietarii nu sunt cunoscuți sau se află în cadrul unui proces de revendiacre, de stabilire a unei moșteniri. Este un tezaur care s-ar pierde dacă nu schimbăm ceva.

Situația patrimoniului imobil al României, aflată într-o stare critică și foarte critică, este o preocupare constantă pentru mine. Am gândit o abordare sistemică prin care să salvăm tot ce se poate salva din cele 850 de momunemte ale țării aflate în stare foarte proastă. Am scris, am vorbit, am anunțat în ce constă strategia de intervenție, primul pas este cel de punere în siguranță a circa 100 de momumente anual. Punerea în siguranță nu înseamnă reabilitare, ci doar se iau acele măsuri care scot în afara pericolului prăbușirii unui monument. Este un pas important, necesar, dar nu suficient. Proiectul completează celălalt proiect de lege care permite punerea în siguranță a monumentelor aflate în mare pericol de colaps. Aceștia ar fi doi pași concreți prin care statul român recuperează teren în problematica sensibilă a monumentelor istorice.

Leave a comment