Noua sesiune parlamentară este, în primul rând, despre cetățean și viața acestuia!

Noua sesiune parlamentară este, în primul rând, despre cetățean și viața acestuia!

Săptămâna viitoare va începe o nouă sesiune a Parlamentului României, una extrem de importantă pentru fiecare cetățean, deoarece o serie de legi ajung la votul final sau în dezbatere la Senat și la Camera Deputaților. Din păcate, legislativul țării noastre, cu toate că este instituția fundamentală prin intermediul căreia se exprimă democrația într-o societate liberală, cu stat de drept, nu se bucură de o imagine extraordinară. Sunt conștient de acest lucru.

Încerc să dovedesc, prin toate acțiunile mele și în comunicarea cu ieșenii că, așa cum în viață nu există doar alb și negru, la fel, și activitatea parlamentară produce efecte benefice directe asupra vieții fiecărui ieșean și fiecărui român. Ca reprezentant al ieșenilor în Parlamentul național sunt preocupat de fiecare proiect al județului și regiunii noastre, iar ultimii ani au demonstrat că, printr-o guvernare care fie a fost asumată total de Partidul Național Liberal, fie într-o coaliție cu premier liberal, lucrurile s-au mișcat în direcția corectă pentru Iași și pentru Moldova. Avem acum termene precise de realizare pentru A7 (într-un orizont foarte apropiat, al anului 2026), pentru Spitalul Regional de Urgențe (finalizare completă în 2027), au fost demarate licitații pentru A8 și urmează și altele, pentru diferite tronsoane.

Prin fondurile alocate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, comunitățile noastre beneficiază, împreună cu alocările din PNRR, de un nivel al fondurilor pentru investiții fără precedent în istoria noastră postdecembristă. Prin fonduri europene și cu bani alocați de Guvernul României modernizăm Aeroportul Internațional Iași, o poveste liberală de succes, și îl aducem la nivelul la care devine al doilea Aeroport al României, după Otopeni. Alături de colegii mei liberali de la nivelul administrației locale și centrale ne asigurăm că și alte proiecte ale Iașului vor prinde viață, între care amintesc noua Sală Polivalentă care va fi construită în zona Moara de Vânt. La nivel județean, echipa condusă de Președintele Costel Alexe, pe lângă investițiile consistente în spitale și în drumuri, implementează mai multe proiecte de parcuri industriale care vor însemna dezvoltare pentru noi toți, mai ales odată cu business-urile care vor veni în județul nostru să investească în momentul în care, în 2026, vom circula pe Autostradă de la București la Pașcani și, mai apoi, prin intermediul legăturii cu A8, până la Iași.

Cum spuneam, Parlamentul României este cu și despre cetățeni. Și pot exemplifica, în sprijinul acestei afirmații, doar prin câteva prevederi legale care se află în circuitul legislativ în dezbatere sau la votul final în una din cele două camere: elevii din familiile cu venituri mici vor primi anual vouchere pentru ochelari de vedere, femeile însărcinate și persoanele cu copii mici vor avea prioritate în magazine ori instituții publice și acces la locuri de parcare dedicate, angajații din spitale, secții sau compartimente în care se tratează boli infecțioase vor putea primi sporul pentru condiții deosebit de periculoase (în plus, documentul mai stabilește majorări salariale pentru angajații din sistemul de asigurări sociale de sănătate, dar și pentru personalul contractual din spitalele publice, altul decât cel de specialitate medico-sanitar sau auxiliar), cei ce îngrijesc persoane cu dizabilități vor putea primi un concediu plătit de 30 de zile. De asemenea, vor fi mai mulți beneficiari ai ajutorului destinat cumpărării de calculatoare noi, alocațiile pentru sprijinirea familiei se vor dubla și mai multe persoane vor putea beneficia de banii de la stat. Cele de mai sus doar câteva exemple concrete de acțiune parlamentară în beneficiul direct al fiecărui român și care figurează pe agenda sesiunii care începe săptămâna viitoare!

Dincolo de ceea ce se vede la televizor sau în social media, în Parlament se iau săptămână de săptămână decizii cruciale privind îmbunătățirea vieții cetățenilor. Suntem proactivi în implementarea unor politici economice și sociale care să ne aducă mai aproape de acea societate europeană pe care ne-o dorim, cu toate drepturile, dar și obligațiile care ne revin.

Nu în ultimul rând, aș remarca faptul că începem o nouă sesiune parlamentară pe fondul unor îngrijorări legitime privind deprecierea calității discursului public al opoziției parlamentare. De aceea, este cu atât mai important ca această coaliție (care nu s-a născut din dragoste, ci din necesitate!) să performeze pentru interesul superior al cetățeanului: protejarea categoriilor vulnerabile de români, implementarea de investiții atât din fonduri naționale, cât și europene, atragerea banilor din PNRR, implementarea reformelor asumate de statul român în fața Comisiei Europene.

Urmează luni complicate, așadar, atât sub raport politic, cât și administrativ. Nu avem altă soluție decât că le folosim la maximum, mai ales că suntem înaintea unui an electoral plin, care va bruia serios activitatea curentă de legiferare și guvernare. Așadar, cele mai dificile dosare trebuie acum închise, până la finalul anului! Am încredere că vom reuși cu succes!

Leave a comment