În urmă cu un an, pe data de 14 iunie, depuneam jurământul de Senator al României, de reprezentant al ieșenilor în Parlamentul României. Am preluat această responsabilitate cu emoție, dar și cu încrederea dată de faptul că m-am pregătit pentru acest rol prin muncă și implicare politică întinsă pe mai mulți ani. Am fost și rămân un liberal convins, care prin acțiune și prin profesie se identifică în mod fundamental cu viața Partidului Național Liberal.
Activitatea politică este însă întotdeauna una de echipă. Proiectele importante ale Iașului nu pot reuși fără ca partidul pe care îl reprezinți să participe la guvernare, fără a avea o reprezentare importantă la nivelul administrației locale (prin primarii noștri și echipele lor performante, prin munca legislativului și executivului Consiliului Județean Iași). Ca parlamentari, avem, pe de o parte, rolul de a fi vocea celor de acasă la București și în relația cu autoritățile centrale, iar pe de alta de a lua parte în mod activ la elaborarea și promovarea unor legi care îi privesc, în cele din urmă, pe toți românii, fie că ne referim la cei care trăiesc în România sau în Diaspora.
În cifre, sinteza acestui prim an de mandat arată astfel: sunt inițiator și co-inițiator la 38 de proiecte de lege în Parlamentul României, dintre care 6 au fost promulgate de către Președintele României. Ghidat și sprijinit de profesioniști ai domeniului patrimoniului cultural, am fost inițiator principal a două proiecte de Lege deja depuse și aflate în diverse etape ale procesului legislativ, având sprijinul multor colegi parlamentari ai Partidului Național Liberal în calitate de co-semnatari. Este vorba despre Legea care instituie „Programul Național de scoatere din pericol a patrimoniului cultural Imobil“, precum și Proiectul care prevede o serie de Modificări importante la Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.
Un moment important al debutului meu de mandat l-a constituit faptul că am putut susține din plenul Senatului și acorda votul meu pentru Legea de adoptare a unui proiect pe care l-am inițiat în perioada în care am fost Secretar de Stat în Ministerul Culturii, și anume aprobarea Acordului-cadru de împrumut care prevede reabilitarea patrimoniului construit şi a clădirilor cu destinaţie culturală – dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Este exact Legea care aprobă inclusiv construirea unui nou sediu pentru Opera Națională Română Iași. Ulterior, prin colaborarea Consiliului Județean Iași cu Primăria Municipiului Iași, a fost identificat în Copou un teren adecvat, acceptat de Ministerul Culturii, pentru construcția viitorului edificiu al Operei ieșene.
Din partea grupului senatorilor PNL, am avut ocazia să susțin în Plen proiectul și să solicit votul tuturor colegilor noștri, indiferent de partidul din care fac parte.

Pe parcursul acestui prim an de mandat am susținut, de asemenea, 32 de declarații politice, în majoritate despre problemele, proiectele și aspirațiile ieșenilor. Mă simt mândru că astăzi, grație eforturilor locale și a faptului că am reușit să determinăm administrația centrală să finanțeze corespunzător proiectele Iașului și ale Moldovei, județul nostru și Municipiul reședință de județ se creionează ca viitoarea poveste de succes a României. Oricât ar încerca adversarii politici să spună altfel, cifrele nu mint! La nivel județean, vom avea în curând cel mai mare Aeroport după Otopeni la Iași, vom avea parcuri industriale care vor prelua nevoile marilor investitori, vom avea o rețea de drumuri la standardele cerute astăzi, vom duce gazul, apa și canalul în toate comunitățile. Orașul Iași, al doilea ca mărime al României, este deja o mare poveste de succes a României, care crește din punctul de vedere al vieții economice, sociale și culturale de la un an la altul. Pariul nostru trebuie să fie pentru întreg județul Iași. Să implementăm proiecte pentru ca bunăstarea din municipiul reședință de județ să iradieze până în ultima localitate!
Am adresat, de asemenea 12 întrebări și interpelări miniștrilor Guvernului României, pe o serie de teme de maxim interes pentru ieșeni, începând cu finanțările prin PNRR pentru sistemul de sănătate, trecând la situația unor conexiuni deficitare pe calea ferată între Iași și Vestul țării și ajungând la probleme specifice, precum impactul pe care îl au datoriile societății TAROM în activitatea Aeroportului ieșean. Marile investiții precum Spitalul Regional de Urgențe au constituit și ele subiecte de întrebare sau interpelare, precum și problemele agricultorilor ieșeni.
M-a bucurat faptul că am reușit să obținem, prin eforturile echipei liberale ieșene, la care am avut ocazia de a contribui, finanțarea integrală pentru reabilitarea clădirilor în care funcționează Școala Normală „Vasile Lupu“.
Prin eforturi parlamentare directe, alături de colegii mei deputați Alexandru Muraru și Sorin Năcuță am asigurat fonduri suplimentare, prin amendamente la Bugetul de Stat pe anul 2023, pentru o serie de obiective importante, cum ar fi Reabilitarea Palatul Copiilor Iași, corp B (Casa Beldiman).
În Senatul României sunt membru a două comisii importante: Cultură și Media, precum și Știință, Inovare și Tehnologie. În luna ianuarie, am fost la Iași gazda colegilor mei din Comisia de Cultură a Senatului pentru o serie de întâlniri cu autorități locale, actori culturali instituționali și independenți, din mass-media, dezbateri pe teme de legislație culturală, patrimoniu, precum și pentru o ședință de lucru. Am considerat că este important să ne reunim la Iași pentru discuta în mod aplicat despre nevoile de finanțare ale culturii ieșene, dar mai ales despre felul în care putem îmbunătăți legislația noastră pentru ca instituțiile culturale naționale și locale, precum și cele independente, să poată funcționa în acord cu dinamica lumii de azi.
Dincolo de activitatea mea la București, am fost mai departe alături de toți colegii noștri aleși locali și de comunitățile pe care aceștia le conduc. Avem o fereastră de oportunitate uriașă determinată de fondurile guvernamentale și europene („Anghel Saligny“, PNRR, Programele Operaționale) care asigură în acest moment un nivel de finanțare fără precedent pentru proiectele autorităților locale. Este momentul pentru construcție, unul în care nu mai putem spune că banii nu există, ci testăm capacitatea administrativă a comunităților de a atrage acești bani, de a lansa licitații și a urmări execuția de lucrări. La finalul acestui ciclu de finanțare vom putea trage linie și vom constata că acolo unde avem administrații liberale, avem și proiecte și cei mai mulți bani europeni și guvernamentali atrași. În cele din urmă, acolo vom vedea și cea mai mare bunăstare a locuitorilor.
Ca prim-vicepreședinte al PNL Iași coordonez activitatea comisiilor de specialitate, care adună în rândurile lor tot mai mulți profesioniști pe expertiza cărora ne putem baza în viitorul apropiat, atât din perspectiva politicilor locale, cât și celor de legiferare, în Parlamentul României. Ca senator, alături de colegii mei liberali deputați ieșeni, preiau inițiative legislative în urma ședințelor acestor comisii și le supunem, ca amendamente, la Senat și în Camera Deputaților. Activitatea legislativă poate părea adesea aridă. Nimic mai fals! Fiecare vot pe care îl dăm în Parlament, fiecare decizie transpusă într-o lege afectează în mod direct și indirect viața fiecărui român, viața fiecărui ieșean! Ca parte a echipei liberale ieșene, rămân în continuare devotat celui mai important lucru în care fiecare dintre noi credem: Dezvoltăm Iașul și susținem necondiționat, prin toate eforturile de la nivel local și central, proiectele Moldovei și ale județului nostru.