După toate pozițiile publice anti-europene susținute vreme de doi ani și jumătate de PSD-ul condus de Liviu Dragnea, la votul din mai a venit mesajul unei bune părți a electoratului : România trebuie să-și păstreze traseul european. Nu a trecut foarte mult timp de la declarațiile cârmaciului Dragnea, așa că sunt sigur că multă lume își amintește că motivele supărării sale pe liderii UE nu aveau legătură cu viziuni diferite cu privire la proiectul european, ci cu criticile cauzate de derapajele din justiție. 

Devenită președinte de partid „fără voia” ei, Viorica Dăncilă a simulat pe cât a putut nu doar dorința de reformare a PSD, ci și pasiunea pentru „redescoperirea” Europei. Destul de bine ambalată mediatic, renunțarea la vechile practici ale lui Liviu Dragnea nu a presupus nici o clipă o schimbare a atitudinii profunde sau mai multă responsabilitate în desemnarea celor ce ocupă poziții strategice pentru România. Cea care se visează președinte al României, animată de dorința de a nu-l supăra pe unul din cei care s-au numărat multă vreme printre greii partidului, a ajuns să susțină penibila candidatură a lui Ioan Mircea Pașcu pentru postul de comisar european fără portofoliu. 

Membru de frunte al PSD vreme de ani de zile, Pașcu nu a înțeles nici o clipă cum de camaradul Dragnea l-a lăsat în afara listei pentru alegerile din mai. Preluat de multă lume pentru zicerile și opiniile sale, Pașcu face parte din categoria celor pe care un lider pesedist dornic de afirmare, dar care nu înțelege nimic din schimbările din societatea românească, așa cum este Dăncilă, îl poate considera un câștig. Însă dorința Vioricăi Dăncilă de-l plasa pe Pașcu într-un post bine remunerat a reușit din nou să atragă atenția asupra României în mod negativ.  

A fost nevoie de exemplul  Estoniei, care nu a așteptat să scrie presa europeană („Der Spiegel” de exemplu) despre caracterul dubios al unei desemnări pentru cîteva săptămâni și nici ca vreun oficial al Uniunii Europene (Monika Hohlmeier, Manfred Weber) să atragă atenția asupra cheltuielilor pe care le-ar presupune o astfel de mișcare pentru a se opri această inițiativă. Retras într-un târziu, tovarășul Pașcu, dacă tot nu a prins coledziul, a promis că va începe să vorbească despre bizantinismul de la Bruxelles. Dacă tot nu l-au vrut pe el, om de mare caracter, atunci va începe să vorbească despre „matrapazlâcurile” din interiorul Uniunii Europene. 

Rovana Plumb are la rândul ei o istorie tumultoasă în PSD: cum a lăsat-o Victor Ponta șefă peste partid, cum Dragnea i-a luat fotoliul și cum a ajuns să fie fugărită din guvern, pentru că așa a vrut liderul maxim. Fidelitatea față de partid e principalul motiv pentru care Dăncilă vrea s-o recompenseze acum. Pentru încă prim-ministrul României nu contează deloc faptul că această propunere vulnerabilizează România și ne face de râs în fața întregii Europe. Cum este posibil ca Dăncilă să ceară cuiva anumite competențe înainte de a pretinde un post, când ea însăși nu are nici una? Vulnerabilitățile Rovanei Plumb, problemele ei majore de integritate, nerealizările în funcțiile deținute au creat o nouă problemă de imagine întregii țări. 

Am fost consternat de lipsa de reacții, de comentarii după ce România a ratat locul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, la fel cum incredibilă mi se pare și tăcerea de după ratarea funcției de vicepreședinte al Comisiei Europene. Lipsa de seriozitate în abordarea proiectului european atrage după sine o atitudine care nu trebuie să ne surprindă. Noul eșec extern arată neputința guvernului PSD, care continuă să creadă că giumbușlucurile de la București pot avea același succes și în plan european. 

Celor care ar aduce în discuție problemele de integritate și ale altor posibili comisari, propuși de Ursula von der Leyen, le spun că nu mă interesează problemele altora. România are mai mult interes decât alți actori europeni să arate că poate fi un partener credibil și predictibil. Ceilalți nu trebuie să mai demonstreze nimic. 

Și, pentru că politica românească ne arată în fiecare zi că România, iar nu Statele Unite, este țara tuturor posibilităților, știrile de ultimă oră ne spun că, din dorința de a o ajuta pe ”destoinica” Rovana să ajungă comisar european, Viorica Dăncilă este dispusă să accepte chiar alegerea Laurei Kovesi drept procuror șef european. În felul acesta, întregul discurs despre statul paralel se duce pe apa sâmbetei, așa cum tot acolo, prin susținerea Rovanei Plumb, se duce o nouă șansă a României de a dobândi o urmă de credibilitate în Europa.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau