România livrează stabilitate. Acesta este, în opinia mea, principalul nostru „produs de export” când vine vorba de politica externă. Și e foarte bine că este așa, într-o lume tot mai neliniștită, atât la nivel mondial, cât și în regiunea noastră, unde țări precum Ungaria și Serbia „joacă” deschis de partea agresorului rus.

România livrează onestitate și loialitate. Loialitate față de organizațiile din care face parte, UE și NATO, care reprezintă cele mai importante umbrele economice și de securitate pe care le-a avut țara noastră în toată istoria ei.

Dar și loialitate față de cetățenii săi, căci am înțeles cu toții care este direcția corectă a istoriei și ne aflăm pe acest drum bun deja de 20 de ani.

Un drum al democrației, respectării drepturilor omului și față de viață, ca valoarea cea mai importantă, mai ales în condiții de război.

România livrează sprijin, logistică și solidaritate. Din 24 februarie, de la invazia abuzivă a Rusiei în Ucraina, România și românii au demonstrat că sunt un partener important nu doar pentru NATO, ci și pentru vecinii ucraineni aflați în nevoie.

Românii au sărit în număr mare în ajutorul refugiaților ucraineni, demonstrând o empatie care a impresionat o lume întreagă. România a sprijinit Ucraina atât logistic, prin portul Constanța și nu numai, dar și militar, fără să facă mare caz public de asta, căci în astfel de situații nu este despre lauda de sine, ci despre eficiență.

Mai mult, România sprijină activ și Republica Moldova, cu fonduri și livrări de energie, pentru a rezista în fața șantajului rusesc.

România este un punct geostrategic important în Europa și un jucător major și corect în Flancul Estic. În contextul actual, al războiului din Ucraina, poziția țării noastre a devenit și mai relevant. De asemenea, zona Mării Negre a căpătat o importanță deosebită în strategia NATO.

Iar acest lucru este confirmat de faptul că săptămâna aceasta Bucureștiul a devenit locul unora dintre cele mai importante reuniuni ale finalului de an.

Între 29 și 30 noiembrie, miniștrii de Externe din țările membre NATO au venit la București pentru a discuta suplimentarea ajutorului pentru Ucraina și strategia față de China, o dictatură care a devenit amenințătoare în ultimele luni.

Tot la București, a avut loc și reuniunea miniștrilor de Externe din G7, care au discutat, de asemenea, despre modalități de a susține Ucraina cu energie, dar și Reuniunea Liderilor de la München.

Președintele României, guvernul condus de Nicolae Ciucă și PNL au susținut încă de la început politica NATO, au sprijinit Ucraina și au activat la cel mai înalt nivel diplomatic pentru ca țara noastră să-și consolideze rolul în NATO și ca lider regional.

România este un actor de forță în Flancul Estic. Iar acest statut se va întări.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau