Declarație Politică în Senatul României – 15 Februarie 2023

Republica Moldova nu trece printr-o criză politică, așa cum încearcă să insinueze propaganda putinistă de la Chișinău și București, direct interesată să destabilizeze actuala guvernare pro-europeană și pro-democrată al cărui lider este Maia Sandu.

Schimbarea de guvern este un act de rutină în democrație, iar schimbarea de premier care are loc în aceste zile la Chișinău confirmă doar că mecanismele de reglaj în cadrul societății moldovenești funcționează tot mai bine. Adică, exact pe dos decât sugerează peste Prut socialiștii, comuniștii și aliații lor de conjunctură.

Trebuie să o spunem extrem de răspicat: România rămâne un partener de încredere al Republicii Moldova și o susține activ pe drumul spre Uniunea Europeană, acolo unde cetățenii săi merită să fie! „Împreună, în UE!“, acesta este dezideratul cel mai important, pe care și eu, ca senator al PNL îl susțin cu toată tăria.

Nominalizarea ca viitor prim-ministru al Republicii Moldova a lui Dorin Recean este o veste bună, căci nu este doar un politician, ci și un specialist cu o experiență bogată în domeniul apărării şi securităţii naţionale, fiind anterior secretar al Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Iar această experiență este atât de necesară astăzi, în contextul în care Republica Moldova nu este doar vecină cu Ucraina în război, ci amenințată și șantajată direct de către Putin și armata sa abuzatoare, care nu vor să o lase să-și decidă singură destinul.

Susținerea pe care România și PNL o oferă noului premier de la Chișinău a fost confirmată și de președintele liberal, Premierul Nicolae Ciucă, care, într-un mesaj public, l-a felicitat pe Dorin Recean și a menționat că România va rămâne alături de Republica Moldova pe toate dimensiunile Parteneriatului Strategic. Un mesaj important, pe care îl susțin cu toată încrederea mea, ca senator, ca cetățean și ca istoric care își dorește să fie reparată nedreptatea separării noastre prin aderarea Republicii Moldova la UE.

PNL o sprijină, în același timp, pe Președinta Maia Sandu în eforturile pe care le face pentru a scoate Republica Moldova nu doar din mâinile oligarhilor care au sărăcit-o, ci și din dezastruoasa zonă de influență rusească, o influență care de-a lungul istoriei până în prezent i-a făcut mult rău.

Maia Sandu a demonstrat tenacitate, o forță incredibilă de a depăși obstacole și o dorință nestrămutată de a merge pe drumul pro-european, deși guvernează într-un context extrem de dificil pentru Republica Moldova, care a avut mult de suferit economic din cauza pandemiei și acum din cauza războiului rusesc.

Nu vom uita niciodată rapiditatea cu care moldovenii au sărit în ajutorul refugiaților ucraineni, pe care i-au sprijinit deși nici ei nu aveau prea multe. Și tocmai de aceea, România este alături de Republica Moldova, inclusiv financiar și prin sprijin în zona energiei și a gazului, astfel încât conceptul de „frate” să fie o realitate, nu doar o afirmație fără acoperire.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau