Oamenii au în general orgolii, mai ales oamenii politici. Unii își manifestă orgoliile în luptele interne firești, alții transformă orgoliul într-o energie pozitivă consumată pentru implementarea unor proiecte, nu doar personale. Fiecare după cum poate.

Apropierea campaniei electorale potențează toate aceste orgolii. Cel mai „periculos” este însă atunci când un om sau mai mulți oameni politici nu știu cum să gestioneze un eșec electoral înregistrat la un moment dat și întreaga lor activitate ulterioară se concentrează pe demolarea „câștigătorului”.

Nu cred că există în întreaga țară vreun județ în care lideri locali ai PSD să consume mai multă energie în desființarea proiectelor implementate de către partenerii de alianță, la nivelul administrației publice locale, așa cum se întâmplă la Iași. Realitatea e simplă. Județul Iași se afla în anul 2020 în urma multor județe în privința proiectelor de infrastructură culturală, de transport etc. Dincolo de discursuri, voința politică se traduce prin sume alocate unor proiecte concrete și implementarea lor.

Administrația liberală de la Consiliul Județean Iași și Primăria Municipiului Iași a demonstrat și determinare și pricepere. Investițiile în școlile ieșene, reabilitarea unor clădiri monument istoric, repunerea în circuit istoric a altora, Terminalul T4 al Aeroportului Internațional Iași sunt realități, nu vorbe. În logica liderilor PSD Iași toate aceste proiecte sunt motive de supărare și prin urmare se comportă ca atare. Orgoliul politic e de înțeles, dar nu și interpretarea eronată a realității.

Așa cum eu în calitate de secretar de stat la Ministerul Culturii m-aș fi bucurat să găsesc într-un sertar, după ani de zile de conducere PSD, proiectul de finanțare a unui nou sediu pentru Opera Națională Iași, și Costel Alexe și Romeo Vatră s-ar fi bucurat să găsească proiecte precum cele amintite în fază de finalizare și nu de simple declarații.

Întreaga reacție a PSD Iași după ziua de 24 ianuarie arată lipsa cruntă a înțelegerii regulilor jocului politic. Acestea presupun printre altele asumarea unei erori așa cum a fost atacul la adresa conducerii Inspectoratului Școlar Județean Iași, ca urmare a unei înscenări de toată jena din partea unui inspector susținut de PSD, dar și capacitatea de a recunoaște meritele unor adversari politici care au reușit implementarea unui proiect de succes pentru întreaga comunitate, așa cum este modernizarea Aeroportului și cum va fi și proiectul Sălii Polivalente.

Incapacitatea aceasta a PSD Iași de a trece peste pierderea Primăriei Iași și a Consiliului Județean Iași și lacrimile de crocodil pe care le varsă, după aproape patru ani de la acel moment, devine un argument în plus pentru mine în a susține în continuare candidatura separată a PNL de PSD la viitoarele alegeri. În felul acesta și la Iași alegătorii vor avea ocazia să ne judece pe fiecare în parte după ce am făcut în mod concret.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau