Într-o perioadă în care se vorbește foarte mult despre specialiști și oameni noi în politică cred că PNL are datoria să arate societății românești faptul că există în rândurile sale lideri care au un profil profesional bine conturat, dar și o experiență politică bogată și verificată în timp. Aceste două elemente reprezintă argumente solide pentru a spune și în viitoarele campanii electorale celor pe care îi vom întâlni faptul că, așa cum în trecut guvernările liberale au fost guvernări de succes, așa se va întâmpla și în viitor.  

Comisia de Cultură, Culte și Minorități a PNL a înțeles, alături de celelate comisii, nu doar că are datoria de a sancționa nerealizările guvernării PSD, dar și de a se întâlni cu operatori culturali privați și manageri de instituții publice pentru a lua pulsul vieții culturale românești și de a-și prezenta propriile opinii despre ceea ce trebuie să se întâmple în cultura românească.

După Forumul Cultural de la Iași din 24 noiembrie 2018, în cadrul căruia am prezentat câteva linii directoare ale viziunii noastre asupra vieții culturale românești, ideea organizării unei  școli politice, avansată de colegul nostru profesorul Adrian Simion, care să reunească tineri și adulți implicați în viața de zi cu zi a PNL, iar ca lectori oameni care cunosc în egală măsură și administrația publică locală, dar și hățișurile vieții politice românești, a primit susținerea tuturor colegilor din cadrul Comisiei de Cultură.

Numele pe care l-am ales pentru Școala Politică organizată la prima ediție de către Comisia de Cultură, Culte și Minorități a PNL, în perioada 7-10 februarie 2019 – Spiru Haret – nu a fost întâmplător. Haret nu a fost doar un marcant membru al PNL, ci mai întâi de toate un om al școlii și un reformator. Munca și efortul său organizatoric și-au pus amprenta asupra evoluției învățământului românesc începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea.

Aflați în preajma unei campanii electorale pentru alegerile europarlamentare am considerat că un om politic precum Siegfried Mureșan purtător de cuvânt al PPE și cu o bogată experiență în Parlamentul European poate descrie mecanismele de funcționare ale instituțiilor europene, dar și provocările existente la adresa României. Întrebările adresate au arătat dorința celor prezenți de a se înarma cu cât mai multe informații despre regulile de funcționare ale U.E. și familiile politice prezente în Parlamentul European pe care le vor folosi în campania ce bate la ușă. Circumscris cumva aceleiași teme, într-o perioadă în care contorsionarea justiției pune serios sub semnul întrebării voința actualei coaliții majoritare ca România să mai rămână în spațiul european, avocatul Cristian Băcanu a explicat celor prezenți importanța ca PNL să continue cu aceeași determinare lupta pentru garantarea libertății justitiei și asigurarea elementelor necesare existenței unui stat de drept.

Școala Politică Spiru Haret a ieșit cumva din tiparul școlilor politice și prin faptul că în locul unor declarații incendiare, care să apară pe prima pagină a ziarelor românești, lectori precum Dan Motreanu au preferat să vorbească auditoriului despre importanța alegerilor europarlamentare pentru PNL, dar și despre impactul pe care acestea le vor avea asupra viitoarelor alegeri. Ieșite din tipar au fost și prelegerile vicepreședintelui PNL Adrian Oros și a senatoarei Carmen Hărău care au insistat asupra dificultății de a impune pe agenda Parlamentului proiecte și inițiative legislative, când ești în opoziție, chiar dacă ele sunt în interesul public. Distincția și bariera stabilită de multe ori între putere și opoziție reprezintă din punctul meu de vedere un indicator precis al gradului de maturitate al democrației românești.

Dacă participanții la prima ediție a Școlii Politice „Spiru Haret” au dobândit un anumit optimism după discuțiile purtate cred că acest lucru se datorează și unor exemple de bună practică din administrația publică românească. Alin Moldoveanu (primar din Poiana Câmpina), Vlad Oprea (primar al orașului Sinaia) și Gabriel Pleșa (viceprimar al orașului Alba Iulia) au oferit dovezi ale faptului că în clipa în care ești dedicat comunității pe care ai șansa să o administrezi, știi precis care sunt nevoile semenilor tăi și înțelegi că funcțiile în democrație sunt temporare, nu ai cum să nu reușești indiferent de gradul de birocrație și de hățișurile legislative. Putem spune că am descoperit astfel noi exemple despre ceea ce înseamnă orașe administrate de liberali.

Fără a fi neapărat o concluzie putem spune că Școala Politică organizată la Sinaia de Comisia de Cultură, Culte și Minorități a arătat din nou că PNL are lideri care știu ce trebuie să facem noi liberalii în perioada următoare, dar în egală măsură și care sunt prioritățile României pentru anii următori.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau