Am insistat în ultima perioadă cu cele trei proiecte de lege pe care le-am inițiat și susținut în Parlamentul României și care sunt menite să salveze o bună parte din tezaurul monumentelor istorice aflate în pericol în România. Nu mai puțin de 850 de clădiri momument din țara noastră se află în stare de colaps și precolaps. Trebuie să intervenim rapid pentru că în joc este identitatea noastră și simboluri naționale de mare valoare.

Primul pas de intervenție a fost proiectul de lege adoptat deja de Senat și de Camera Deputaților, în unanimitate, prin care punem în siguranță 100 de monumente în fiecare an. Nu este vorba de reabilitare, ci de stoparea degradării și asigurarea că aceste clădiri nu se vor prăbuși la cel mai mic cutremur. 

Al doilea pas a fost crearea cadrului prin care autoritățile locale să poată interveni legal și să salveze clădiri monument care au situații juridice foarte complicate. Astfel de situații se întâlnesc în foarte multe localități din România. Clădiri-monument cu mai mulți proprietari care nu se înțeleg sau care sunt plecați de mult din țară. Dar aceste clădiri fac parte și ele din patrimoniul local, motiv pentru care am gândit un proiect de lege prin care adminstrațiile locale să poată finanța lucrări de salvare a patrimoniului. Acest proiect a trecut de Senat și se află pe masa de lucru a colegilor din Camera Deputaților.

La fel de important este proiectul legislativ pe care l-am inițiat, numit „Primul Monument Restaurat” și care a fost și el adoptat de Senat. 

Eu cred că statul român are obligația ca, pe de o parte să supravegheze modul în care cei care sunt proprietari păstrează, conservă, restaurează diferite monumente, dar în egală măsură cred că are datoria să vină și în sprijinul lor. Or, prevederile fiscale pe care le-am inclus în acest al treilea proiect de lege pe care l-am numit „Primul Monument” încurajează pe proprietari să acceseze o serie de fonduri, să beneficieze de facilități fiscale pentru a depăși această abordare greșită pe care statul roman a avut-o până acum.

Am speranța că și în acest caz, colegii deputați vor înțelege, la fel ca senatorii, faptul că iubirea de țară și respectul pentru trecutul nostru istoric trebuie și poate fi dovedit prin votarea unor astfel de legi. Nouă, celor de la PNL, ne pasă de trecutul istoric.

Articol apărut în ediția print a Ziarului de Iași – 22.12.2023

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau