Săptămâna aceasta am inițiat în Parlament, cu susținerea mai multor colegi parlamentari ai PNL, un proiect de lege care își propune să salveze 100 de clădiri-monument aflate în stadiu avansat de degradare. Vorbim despre o acțiune care nu mai poate suferi amânare din partea statului român, în caz contrar aceste obiective vor dispărea, în lipsa unui „Program Național de scoatere din pericol a patrimoniului cultural Imobil“. Totodată, am mai solicitat dezbaterea și adoptarea, în Senat, în procedură de urgență a inițiativei legislative.

În perioada în care am ocupat funcția de Secretar de Stat în Ministerul Culturii, am elaborat împreună cu Direcțiile Județene de Cultură o radiografie asupra situației monumentelor de astăzi din România, și am constatat că avem la nivelul întregii țări un număr de peste 850 de monumente aflate în colaps și precolaps și care reprezintă, evident, un pericol și pentru siguranța publică. Din acestea, ne propunem, în primă fază, să prioritizăm 100 pe care să le salvăm din pericolul imediat în care se află, ținând cont, totodată, și de numărul limitat de constructori care au o expertiză valoroasă în domeniul punerii în siguranță și restaurării clădirilor de patrimoniu. Urgența punerii în siguranță se referă la nevoia în care se află monumentul, soluțiile de punere în siguranță putând fi temporare sau definitive în funcție de predictibilitatea unei conservări, restaurări și refuncționalizări ulterioare.

Finanțarea Programului se va realiza din fonduri pe care statul le încasează în prezent de la operatorii economici care desfășoară activități în domeniul jocurilor de noroc în procent de 3% din sumele colectate la bugetul de stat, direcționat anual către Ministerul Culturii, prin efectul Legii nr. 109/2016. Mecanismul propus presupune instituirea unui concurs național prin care anual un număr de 100 de monumente, (cu asigurarea a cel puțin două monumente pentru fiecare județ) să beneficieze de suma necesară pentru o intervenție de urgență. Respectând ideea descentralizării, jurizarea se va face de către comisiile zonale a monumentelor istorice, într-o singură sesiune anuală și după o procedură clar definită.

Cu toate că avem funcțional un Program Național de Restaurare, care a beneficiat, în 2022, de suma de 13.500.000 lei (fonduri alocate), în aceasta sunt înscrise un număr de 96 de monumente istorice, din care 30 bugetate, însă nici unul din categoria „intervenții de urgență” nu a fost bugetat! Astăzi mecanismele de finanțare pentru salvarea monumentelor istorice sunt insuficiente, cu toate că protecția monumentelor istorice face parte din Strategia națională de apărare a țării. România nu are pe termen scurt și mediu capacitatea de a restaura pe scară largă monumentele istorice, iar în aceste condiții punerea în siguranță a monumentelor istorice, scopul inițiativei mele legislative, ar presupune salvarea cu resurse financiare reduse a unui număr mai mare de monumente istorice și ar oferi un răgaz până când vor exista condițiile unor restaurări exhaustive și pe scară largă la nivel național.

Monumentele istorice reprezintă nu doar o parte esențială a identității noastre, ci și o resursă ce poate contribui la dezvoltarea economică prin turism și educație. Prin această lege, dorim să transformăm patrimoniul nostru material într-o șansă de regenerare urbană și rurală și de creștere a veniturilor la nivelul comunităților și bugetului central. Am încredere că această lege va prinde viață curând și că vom lucra împreună, indiferent de partidele politice din care provenim, pentru a asigura cu adevărat un viitor monumentelor noastre istorice și pentru a ne bucura de bogăția culturală pe care acestea o reprezintă!

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau