Dacă o idee nefericită din trecutul recent, cea a taxei de solidaritate inventată de Dragnea și Vâlcov, este readusă în prim-plan de unii lideri politici, nu înseamnă că aceasta devine o idee bună. Din contră, actualul context economic și regional face ca o suprataxare a marilor companii să aibă exact efectul contrar decât cel scontat de unii dintre partenerii noștri de guvernare și anume : scăderea și mai mult a puterii de cumpărare și afectarea și mai tare a românilor vulnerabili, pentru care scumpirile din ultimul an, de când a izbucnit criza energetică o dată cu invadarea Ucrainei de către Rusia, au devenit o povară.

Regulile economiei sunt clare și nu pot fi schimbate prin legi fără fundamentare. Este ca și cum ne-am supăra pe faptul că gravitația ne împiedică pe noi, ca oameni, să plutim, și atunci am da o lege să anulăm gravitația.

Prin urmare, poziția PNL în ceea ce privește introducerea de noi taxe sau majorarea celor vechi este clară: ne opunem ferm! Miza noastră nu este aceea de a provoca noi dispute în cadrul coaliției de guvernare. Miza Partidului Național Liberal este exclusiv protejarea economiei, astfel încât aceasta să continue să fie pe creștere, la fel ca și veniturile românilor.

Suprataxarea marilor companii, în varianta propusă de PSD, va avea trei efecte: falimentarea unora, alungarea altora din țară sau transferarea suprataxelor în prețurile pentru produse și servicii, adică transferarea poverii, în final, tot pe români.

De exemplu- O firmă românească de produse lactate va fi taxată cu 1% pe cifra de afaceri, iar taxa se va aplica și supermarketurilor care vând produsele acestei firme. Lista companiilor care au o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro le-ar demonstra celor de la PSD că multe dintre acestea activează în sectoare care furnizează produse de bază. 

Eu cred că noi toți trebuie să fim responsabili și să înțelegem că prin discursuri în care subliniem o idee absolut periculoasă și anume că sunt multe „companiile care exploatează” alimentăm narațiuni antieuropene și iliberale care sunt deja viralizate de forțe politice obscure din afara și din interiorul țării.

O companie mare sprijină economia unei țări nu doar prin impozitul pe profitul mult blamat de unii social-democrați, ci și prin locurile de muncă pe care le creează în cadrul său, dar și prin lanțul de producție și aprovizionare format din zeci de firme românești, care la rândul lor oferă locuri de muncă. 

Mai mult, deși se propagă ideea că vor fi suprataxate companiile străine, „care ne fură bogația noastră românească”, de fapt printre firmele care sunt vizate de propunerea PSD se numără multe cu capital românesc. Ceea ce demonstrează, încă o dată, că dincolo de discursuri păguboase, de fapt, așa cum spuneam la început, tot românii plătesc.

Comparația dintre așa-zisa taxă de solidaritate cu cea introdusă de Comisia Europeană pentru companiile energetice este o mare greșeală pentru că în mod real nu este același lucru. UE a introdus o reglementare temporară care vizează companiile care au profituri uriașe în zona energetică, banii fiind  folosiți pentru sprijinirea cetățenilor UE în perioada crizei energetice. 

În concluzie, cei care pretind că printr-o nouă taxă se dorește instituirea unui mecanism de solidaritate cu românii vulnerabili, trebuie să înțeleagă că în fapt ar putea să-i afecteze  exact pe aceștia.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau