Cred că în cazul pensiilor, la fel ca în multe alte situații, trebuie să discernem ce este esențial în acest zgomot de fond. Mai de fiecare dată ne trezim că oamenii sunt cumva incitați să se ridice unii împotriva altora și cred că, chiar înainte de a intra în detaliile legislative, asta nu trebuie să facem, să dezbinăm categorii de oameni. Categoria pensionarilor nu este împotriva întreprinzătorilor și antreprenorilor, nevoile lor nu încalcă și nu sufocă libera inițiativă. Dar prin discursurile unora se strecoară ura, stigmatizarea și învinovățirea categoriilor de oameni care au lucrat o viață și au ajuns la senectute, mulți dintre ei abia au din ce trăi.
Trebuie reamintit clar că Partidul Național Liberal este partidul care a mărit pensiile de trei ori din 2020 încoace în perioada în care a gestionat guvernarea și a avut premier. PNL dus mărirea punctului de pensii de la 1240 la 1700. Noi liberalii am mărit pensiile, noi am atras atenția încă din toamna trecută că pensia trebuie mărită cu 15%, procent care să acopere rata inflației.

Luați stenograme, luați știri de pe fluxurile media ca probe și amintiți-vă că actualii parteneri de guvernare atunci s-au opus creșterii cu acest procent. În urma negocierilor și discuțiilor am ajuns la 13,8%. Este un slogan superficial acela care spune că liberalii sunt împotriva măririi pensiilor, faptele – dacă mai crede cineva în fapte și eu cred că mai credem, că altfel suntem pierduți – așadar faptele arată că PNL a mărit pensiile de trei ori în trei ani, performanță neegalată de vreun alt guvern condus de alt partid.
Noi mai remarcăm faptul că PSD, când controlează Ministerul de Finanțe nu este de acord cu mărirea pensiilor, dar când Ministerul de Finanțe este în gestiunea altui partid, colegii de la PSD devin suspect de generoși. O fi vreo strategie politică, desigur, nu e interzis să faci așa ceva, dar nici pe noi nu ne poate opri cineva să spunem răspicat acest lucru.
Dincolo de polemică, fie ea mai amicală sau mai aspră, în mod real este nevoie de o așezare a întregii structuri bugetare, a tuturor capitolelor de venituri și cheltuieli pentru că este nevoie de mărirea pensiilor, dar pe de altă parte, societatea românească, mediul privat, nu mai suportă noi taxe și impozite și atunci ar trebui găsită altă sursă de finanțare a acestor creșteri. Aici este cheia pe care o căutăm și asta a făcut mereu PNL când a mărit pensiile, a identificat precis sursele de finanțare. Este nevoie de mărirea punctului de pensie, desigur. Dar trebuie să avem idee clară cum producem banii pentru asta.
Și nu e vreun secret, aceste surse provin din reducerea cheltuielilor, din investiții mai mari care să aducă ulterior bani la buget. Partidul Național Liberal a considerat mereu și consideră și acum că a impune noi taxe și impozite pentru a finanța cheltuieli bugetare este o gafă economică în orice împrejurare. Și nu e doar o greșeală economică, este o prostie și nu poate duce decât la dezastru. Așa că și acum suntem fermi, nu putem gira creșterea taxelor și impozitelor, aceasta este o linie roșie pentru noi ca liberali.