Românii care și-au făcut polițe de asigurare RCA la Euroins nu au nici o vină pentru situația în care a ajuns compania, prin urmare nici unul nu trebuie să fie păgubit. Fondul de Garantare a Asiguraților va trebui să gândească proceduri cât mai simple și mai prietenoase cu clienții Euroins, astfel încât aceștia să nu fie plimbați pe drumuri până își recuperează banii sau își repară autovehiculele. Responsabilitatea pentru acest lucru este a ASF.
Pe de altă parte, pentru viitor, trebuie propuse soluții clare pentru ca astfel de situații să nu se mai repete, având în vedere că este al patrulea faliment al unei mari companii de pe piața de asigurări din 2015 încoace.
Plafonarea polițelor RCA, propusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară, este o măsură temporară, prin care se asigură calmarea pieței și transferul portofoliului Euroins în gestiunea FGA și ulterior a celorlalte companii de asigurare.
Dar ASF ar fi trebuit să vină și cu propuneri de modificare a cadrului legal actual. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat la timp, însă nu mai poate fi amânat.
În plus, orice plafonare presupune că cineva trebuie să acopere diferența. Prin urmare, Ministerul de Finanțe va trebui să asigure finanțarea pentru plafonarea polițelor RCA.
Problema privind polițele RCA se rezolvă doar prin acțiuni și decizii tehnice. Și dacă cei responsabili învață din greșeli și nu le mai repetă.