Locul României este și va rămâne în Uniunea Europeană și NATO, oricât de mult ar încerca propaganda de factură putinistă să susțină altceva. Dezvoltarea economică a țării noastre a explodat, practic, de când ne-am alăturat selectului club al UE.

România a primit cu 50 de miliarde de euro mai mulți bani decât a contribuit la bugetul european! O sumă uriașă, care se vede în felul cum arată astăzi localitățile țării: asfaltul, apa și canalizarea, dacă ne referim doar la condițiile minime de modernitate, au ajuns în locuri în care în urmă cu 20 de ani păreau că nu vor ajunge niciodată.

Ca parte a unei piețe economice comune, România a crescut și este astăzi inclusă în topul mondial al țărilor dezvoltate.

Desigur, mai sunt multe lucruri de rezolvat. Țara noastră este clar pe drumul cel bun, dar orice drum presupune o îmbunătățire constantă a tuturor problemelor din trecut și a celor care apar.

Cele de mai sus nu le spun doar eu. Cel mai recent eurobarometru menționează că 62% dintre români se arată optimiști în legătură cu viitorul UE. De asemenea, un procent similar că locul României este în Uniunea Europeană.

Dar, acest optimism nu reprezintă un cec în alb. Din contră, constatăm cu îngrijorare că nivelul de euroscepticism al românilor este în creștere. Dacă în 2019, doar 15% vedeau apartenența la UE ca un lucru rău, în 2021 creștea la 19%, iar în 2022 ajungea la 23%. Iar cel mai recent eurobarometru, din ianuarie-februarie 2023, arată că România înregistrează cel mai mare procent de respondenți care dezaprobă ajutorul umanitar pentru ucraineni: 25% se opun, cea mai mare proporție dintre toate țările membre UE. Inclusiv față de țări cu o atitudine pro-rusia tradițională.

Degradarea s-a petrecut foarte repede. Pe de o parte este de înțeles: am trecut prin trei ani foarte grei, ai pandemiei, ai războiului și ai crizei economice și limitărilor cu care cele două au venit la pachet. Mulți dintre noi au obosit. Pe de altă parte, propaganda și agresiunea față de valorile europene ale Rusiei, Chinei și a reprezentanților săi utili sau inutili din România a crescut uriaș și a început să-și arate colții periculos de mult. Nu mai există postare pe Facebook care să vorbească despre ajutorul pe care noi trebuie să îl acordăm Republicii Moldova și Ucrainei care să nu fie atacată de troli, de exemplu.

Dar, în ciuda oboselii și a presiunilor, nu trebuie să cedăm. Uitați-vă cât regretă britanicii ieșrea din UE. Românii nu vor să piardă libertatea de a călători în  Uniunea Europeană, posibilitatea de a munci în state membre, dar mai ales de a colabora, economic și uman, cu o Europă a prosperității și democrației. În plus, în acest context complicat și cu multe vulnerabilități, este important ca România să-și mențină stabilitatea politică. De aceea, a fost și este nevoie de această coaliție, căci în joc este însuși viitorul țării. Fără unitatea partidelor democratice din Parlament, nu vom reuși să păstrăm linia dreaptă.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau