Nu avem niciun dubiu că Ucraina poartă acum un război de apărare nu doar a propriilor teritorii, ci și a valorilor democratice occidentale. Dacă Ucraina ar pierde acest război, următoarele țări agresate de Rusia ar fi cele din Europa de Est. Nu e o presupunere, este un fapt istoric reconfirmat acum prin acțiunile Moscovei. Prin urmare, ajutând Ucraina, ne ajutăm și pe noi să ținem agresorul la distanță.

România a fost printre primele țări care imediat după atacul Rusiei, a reacționat în favoarea Ucrainei. În luna august prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmîhal, a spus într-un interviu că premierul român Nicolae Ciucă „a fost printre primii oficiali care, în prima zi a invaziei, l-a întrebat pe ambasadorul nostru: Cum putem ajuta?”. 

După un an și jumătate de război putem spune că am rămas un stat care face tot ce îi stă în putere să ajute Ucraina în fața agresorilor săi. În liniște, fără a bate tobele și a ne etala sprijinul, așa cum este cel mai corect în vremuri în care războiul hibrid pare a escalada, România a fost alături de Ucraina și este în continuare. 

Ironia este că sunt mai mulți critici interni care tind să fie convinși că România nu face nimic din punct de vedere militar pentru Ucraina, în schimb toți oficialii ucraineni, fără excepție, au subliniat de mai multe ori suportul oferit de țara noastră. A făcut-o astăzi din nou și președintele Zelenski într-o postare la sosirea în București.

Știm că sunt state care oferă ajutor militar și care nu ascund acest lucru, care fac publice până și cele mai mici detalii. Acesta este un tip opțiune. După multe discuții și analize serioase România a decis că va sprijini cu toată puterea Ucraina, dar fără a intra în detalii. Aceasta a fost opțiunea noastră. Ucrainenii au înțeles perfect și au respectat această opțiune a noastră, în același  timp în care au subliniat ori de câte ori a fost ocazia că sprijinul românesc este consistent și bine apreciat.

Atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Nicolae Ciucă au vizitat Kievul anul trecut, iar oficialitățile ucrainene au apreciat acest lucru, așa cum au salutat ajutorul nostru, la fel cum au înțeles că România face toate eforturile de a facilita exportul grânelor ucrainene. Relațiile româno-ucrainene nu au fost niciodată la acest nivel de încredere și colaborare ca în aceste ultime 18 luni. Acesta este contextul în care are loc această vizită istorică a președintelui Volodimir Zelenski la București.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau