Între procesul de regionalizare a României și cel de reorganizare administrativ-teritorială sunt diferențe foarte mari și, personal, consider că nu putem să le lansăm sau să încercăm să le facem în același timp. Motivele sunt multiple, dar cel politic este fundamental: astăzi desființarea actualelor județe sau comasarea de UAT-uri cu siguranță nu va fi realizată.

În momentul în care PNL a susținut în cadrul vechii coaliții formate după alegerile din 2020, reforma electorală, am avut un veto foarte clar din partea UDMR, care împărtășea aceleași opinii cu, pe atunci, opoziția, PSD. Noi, liberalii, suntem astăzi într-o conjunctură și mai complicată (crize economice, război la granițe) în alianță cu PSD și UDMR, marii adversari ai reformelor electorale sau administrative. De aceea, cred că reluarea temei regionalizării și descentralizării către regiuni a unei părți semnificative a actualei administrații de la București are mai multe șanse decât celelalte amintite. Ar fi un pas excelent spre modernizarea țării în limitele voinței politice care există în actuala conjunctură parlamentară, dar și în cea previzibilă de după 2024.

Scriu aceste rânduri în contextul în care USR a depus o inițiativă parlamentară, intens mediatizată, de redesenare a hărții administrativ-teritorială a României în 12 județe. Este un exercițiu de imagine și atât, din păcate, pentru că nu are nici o șansă, la modul realist, să treacă de votul Parlamentului. Ca și în alte dăți, cei de la USR vând propagandistic iluzii propriului electorat, fără a avea capacitatea reală de a-și vedea inițiativele puse în practică, cu cei 10% reprezentare parlamentară (dacă o mai fi și atât după plecările la Reper).

Politica este și despre realism și promisiuni îndeplinite. Când livrezi la infinit doar lozinci, fără să pui și ceva pe masă ca realizare celor care te-au votat, fără să dovedești că ai capacitatea de a negocia cu alte forțe politice sau de a menține alianțe durabile și mature în ciuda diferențelor doctrinare sau de viziune, pățești ca în povestea băiatului care a strigat lupul până când nu l-a mai crezut nimeni!

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau