Referendum-ul de anul acesta din 26 mai a arătat faptul că românii nu mai vor oameni politici care să-și facă legi pentru ei și mai ales nu mai vor politicieni corupți. Cine a crezut că PSD a înțeles ceva din lecția referendum-ului din 26 mai cu privire la necesitatea de a schimba modul de a face politică s-a înșelat. Dovada afirmației noastre o reprezintă ultima încercare a PSD în materie de sabotare a justiției și de desființare practic, a activității Comisiei Juridice din Camera Deputaților. Practic, parlamentarii PSD au blocat activitatea Comisiei Juridice, iar această blocare are efecte extrem de grave. În tot acest timp, Partidul Național Liberal, împreună cu partenerii din opoziție, a înaintat un proiect de revizuire a Constituției în conformitate cu decizia românilor la referendum-ul din 26 mai, referendum convocat de președintele României și validat de Curtea Constituțională.
Pentru noi liberalii reprezintă o prioritate absolută, transpunerea voinței exprimate de cetățeni în Constituția României, prin intermediul procesului de revizuire a Constituției. O altă dovadă a faptului că PSD nu dorește să schimbe nimic din răul făcut în perioada în care a fost condus de Liviu Dragnea este și faptul că a blocat o inițiativă legislativă extrem de importantă pentru România, și anume proiectul de lege depus de Partidul Național Liberal pentru anularea legii privind recursul compensatoriu, lege dată de majoritatea PSD, care a permis eliberarea din detenție a aproximativ 20.000 de deținuți, înainte de termen, fără niciun fel de măsură de inserție socială a lor și care a provocat punerea în pericol a vieții, siguranței și proprietății private a multor cetățeni români.
Nu în ultimul rând, PSD, doar din măsuri de aritmetică parlamentară, ține în Parlamentul României o persoană dovedită de justiție ca fiind una care a încălcat legislația actuală, un deputat care a fost condamnat prin hotărâre definitivă la 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare și căruia i s-au interzis exercitarea drepturilor electorale. Procedura de încetare a mandatului deputatului Goga este o obligație legală și constituțională atât pentru președintele Camerei Deputaților, cât și pentru reprezentanții PSD din Comisia Juridică, care refuză să vină la ședințe, boicotează în mod deliberat ședințele și pentru a-l ține împotriva prevederilor legale în funcție. Din acest motiv PNL a solicitat imperativ tuturor parlamentarilor din Comisia Juridică să vină la muncă, să participe la reuniunile Comisiei Juridice și să dezbată toate aceste puncte importante, care trebuie soluționate cât mai rapid, fie că este vorba de inițiativa de revizuirea Constituției, care înseamnă o obligație pentru oricare dintre parlamentari să susțină proiectul de revizuire a Constituției în conformitate cu voința exprimată de cetățenii români, fie că este vorba de încetarea mandatului unui membru al PSD.
Referitor la actuala criză politică vrem să mai spunem că din punctul de vedere al PNL ea poate fi depășită doar prin plecarea actualului guvern și din acest motiv toate acțiunile Partidului Național Liberal sunt în direcția depunerii și votării unei moțiuni de cenzură cât mai repede cu putință. La ora actuală există un text al moțiunii de cenzură, care a fost convenit cu cei de la USR, PMP și UDMR. Acest text a fost transmis și către celelalte două formațiuni politice: ALDE și Pro România și evident că așteptăm observațiile acestor două formațiuni pe textul moțiunii de cenzură. Din punctul nostru de vedere, Partidul Național Liberal este pregătit să depună moțiunea de cenzură cât mai rapid posibil dar, ne menținem această condiție de a atrage alături de noi în susținerea acestei moțiuni pe toți parlamentarii formațiunilor politice, care nu susțin Guvernul și asta pentru că ne menținem obiectivul de a strânge 233 de semnături pentru susținerea moțiunii dorind să avem garanția că moțiunea va fi încununată de succes.
Despre deciziile luate ieri de CCR opinia PNL este una foarte clară. Viorica Dăncilă dacă doreşte, aşa cum se tot exprimă în public, să pună capăt acestei crize guvernamentale, are la îndemână o soluţie foarte simplă: să vină de îndată în faţa Parlamentului pentru votul de validare. PNL susține acest lucru pentru că decizia CCR nu schimbă cu nimic situaţia politică în care se află Guvernul României de mai bine de trei săptămâni. Guvernul nu mai are aceeaşi compoziţie ca înainte prin plecarea ALDE de la guvernare şi prim-ministrul este obligat de Constituţie să meargă în faţa Parlamentului să ceară un vot de încredere. Constatăm cu toții că şi CCR a ajuns în mod corect şi inevitabil exact la aceeaşi concluzie pe care o spunem de trei săptămâni: Guvernul Dăncilă şi-a pierdut legitimitatea şi trebuie să meargă de îndată în faţa Parlamentului ca să ceară un vot de validare.
Ceea ce nu înțelege Viorica Dăncilă este faptul că în momentul în care și-a schimbat configurația politică, executivul pe care încă îl mai conduce trebuie supus votului de validare în Parlament. Viorica Dăncilă a prelungit voit această criză, prin tot felul de tertipuri, doar pentru a mai sta la putere. În realitate, este vorba de un executiv fără susținere în Parlament, un Guvern fără legitimitate care trebuie să plece cât mai curând posibil! PNL, împreună cu celelalte partide de opoziție, și-a asumat drept obiectiv politic principal debarcarea acestui guvern nociv pentru țară. Din acest motiv noi liberalii credem că după depunerea moțiunii de cenzură și votarea acesteia, România va beneficia în scurt timp de un alt guvern mai competent și mai onest în același timp.