O democrație deschisă permite chiar existența celor care critică sistemul, îi tolerează tocmai pe acești critici. Spiritele autoritare văd în asta o slăbiciune, dar de fapt este una dintre cele mai puternice mesaje de libertate pe care îl oferă o democrație.

Nu mă aștept ca membrii partidelor și mișcărilor de tot felul care sunt „antisistem” să înțeleagă acest rafinament paradoxal și spectaculos. Ei vor fi mereu ca peștii foarte grăbiți să înghită hapul, ca cei care își pierd orice simț al realității în preajma puterii. Și un regim democratic de asta ne păzește, de cei prea tare îndrăgostiți de putere și care sunt dispuși să facă orice pentru a o obține sau a o păstra.

În această caracterizare intră și unii din liderii, membrii și simpatizanții AUR și am deja prea multe motive oferite de actele lor de vandalism, de violență, de intimidare. Periodic aceștia trag câte o torpilă către fundamentele democrației și societății românești. 

Ultima ispravă este un atac politicianist și totalmente imoral asupra unei instituții de învățământ superior, un atac abject similar cu cele pe care le orchestrau și naziștii, dar și comuniștii. Ținta lor cea mai predilectă au fost elitele de orice fel, instituțiile de învățământ superior și atacurile au fost la vedere și brutale. George Simion a atacat SNSPA acum în aceeași manieră, fără jenă, agresiv, incitându-și suporterii să-și depășească inhibițiile și să ia la țintă doi profesori universitari, personalități publice decente și cu cariere solide în spate.

Cele mai dezvoltate state au avansat având un respect deosebit pentru educație, pentru instituții de învățământ și o viață intelectuală liberă și vibrantă. Dacă la noi AUR se comportă golănește cu o instituție de învățământ superior astăzi, înseamnă că nu mai are nicio limită. Și face acest lucru încă din poziția unui partid care nu este la putere, este înfiorător să ne imaginăm ce ar putea să facă dacă ar ajunge vreodată în poziții de decizie. Sunt cercetător și cunosc foarte îndeaproape viața universitară, vă pot spune că acest atac al AUR la adresa SNSPA este inacceptabil și cred că trebuie sesizate organe de anchetă pentru a vedea dacă nu cumva s-a încălcat legea. În orice caz, instigarea și ura pe care speră să o trezească AUR și să o îndrepte spre o instituție de învățământ superior este o acțiune reprobabilă pe care o condamn în totalitate. Vom ajunge în caverne dacă începem să dărâmăm universitățile.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau