Ieri, în cadrul vizitei colegei noastre liberale Raluca Turcan, Ministrul Culturii, ne-am deplasat pentru a vedea amplasamentul viitorului sediu al Operei Naționale Române Iași, un proiect de care sunt mândru și pentru care am reușit, în timpul mandatului meu de Secretar de Stat în Ministerul Culturii, să obțin o finanțare de 15 milioane de euro. Indiferent de demnitatea publică pe care am ocupat-o, mi-am dorit să pot demonstra rezultate concrete ale activității mele și să răsplătesc în mod direct comunitatea din care provin.

M-a bucurat faptul că un Ministru liberal al Culturii este cel care sprijină cu multă determinare acest proiect al noului sediu al Operei ieșene, inițierea sa și obținerea finanțării fiind realizate în cadrul unei guvernări liberale, în vremea în care făceam parte din echipa Ministrului Bogdan Gheorghiu.

Nu am fi ajuns astăzi aici dacă autoritățile ieșene, prin colaborarea excelentă dintre Consiliul Județean Iași, condus de Președintele Costel Alexe, și Primăria Municipiului Iași, condusă de Mihai Chirica nu și-ar fi dat mâna pentru a oferi cel mai bun amplasament posibil pentru noua Operă, în Copou, pe terenul aflat în gestiunea ApaVital. Până la finalul anului va avea loc predarea în deplină legalitate a acestui teren către Ministerul Culturii, beneficiarul investiției, iar costurile necesare vor fi acoperite de către autoritățile ieșene.

Fondurile, cele 15 milioane de euro alocate pentru demararea proiectului provin dintr-un împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), în valoare de 216 mil. Euro pe care l-am obținut pentru statul român după multe luni de muncă intensă alături de colegi, specialiști din cadrul Ministerului Culturii și Unității de Management al Proiectului. Aceasta este și sursa de finanțare pentru noua Operă ieșeană. Un astfel de proiect este unul vital și major pentru infrastructura culturală a României și pentru orașul Iași.

Așa cum am mai afirmat, un moment important al debutului meu de mandat l-a constituit faptul că am putut susține din plenul Senatului și acorda votul meu pentru Legea de adoptare a Acordului-cadru de împrumut care prevede reabilitarea patrimoniului construit şi a clădirilor cu destinaţie culturală – dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

2 Comentariul

  1. Felicitari pentru initiativa si realizarea acestui proiect de o mare importanta! Atat dumneavoastra cat si ceilalti implicati in aceasta reusita trebuie sa fiti mandri de ceea ce ati realizat pentru comunitatea din care faceti parte. Realizarea acestui proiect pune Romania si poporul ei pe o noua treapta in ceea ce priveste cultura si cred ca acesti bani vor duce la dezvoltarea economica si sociala si la crearea de noi oportunitati pentru populatie. Sunt convins ca acest proiect se va bucura de un succes si va fi apreciat de comunitatea din Iasi.

  2. Felicitari pentru dovedirea curajului si determinarii de care ai dat dovada in timpul mandatului tau de Secretar de Stat in Ministerul Culturii. Faptul ca ai reusit sa obtii finantarea de 15 milioane de euro pentru viitorul sediu al Operei Nationale Romane Iasi si ca ai colaborat cu succes cu atat de multe institutii si autoritati iesene pentru a reusi acest lucru, la un moment de criza economica si de restrictii administrative, este remarcabil si remarcabil. Putini lideri se mandresc cu astfel de realizari si cu indrazneala de a le promova in lumea larga. Ministerul Culturii are in tine un promotor si un realizator excelent.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau