Patrimoniul imobil al României este într-o stare critică și foarte critică. Mă refer la clădirile monument istoric. În urma unei radiografii pe care am realizat-o împreună cu direcțiile de specialitate din Ministerul Culturii am ajuns la concluzii alarmante. Mai precis, avem peste 850 de monumente, de clădiri monument istoric care astăzi sunt în stare de colaps și precolaps. Asta înseamnă că la un cutremur ceva mai serios, aceste monumente istorice sunt în mare pericol de prăbușire cu consecințe pe care le putem intui cu toții.

Ei bine, ca să evităm această situație, am gândit o abordare de sistem și anume am inițiat mai întâi un proiect de lege care își propune să pună în siguranță un număr de 100 de clădiri monument istoric la nivelul întregii țări cu o repartizare uniformă. Este un model transparent și echilibrat la nivelul întregii țări astfel încât, dacă acest proiect de lege susținut de colegii mei parlamentari liberali și de la alte partide va trece, vom reuși să punem în siguranță 100 de monumente istorice prin investiții minime, cu sume procurate din profitul societăților care își desfășoară activitatea în zona jocurilor de noroc.

Vorbesc aici despre un program anual de intervenție. Acesta este doar primul pilon și sunt conștient că nu rezolvă integral problema a restaurării monumentelor, dar practic acest proiect pune în siguranță, previne pericolul de fi demolate. Ocrotind monumentele istorice ale României nu facem altceva decât să ne prezervăm identitatea națională pentru că aceste momente nu sunt doar niște clădiri oarecare, ele sunt semnele concrete ale unor evenimente importante din istoria noastră, sunt în majoritatea cazurilor adevărate opere de artă.

Și al doilea pas este important – un proiect de lege care oferă posibilitatea autorităților locale să intervină pentru salvarea unei clădiri monument istoric atunci cînd proprietarii nu pot sau nu vor să oprească degradarea acesteia. Revin cu o postare nouă pe această temă.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau