Sâmbătă, 14 octombrie, Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu a găzduit prima întâlnire dintre membrii Comisiei de Cultură, Culte şi Minorităţi a Partidului Naţional Liberal şi reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale, autorităţilor locale şi operatoriilor culturali privaţi. Cel mai important aspect discutat l-a constituit situaţia precară a patrimoniului cultural naţional din întreaga ţară. PNL susţine adoptarea în regim de urgenţă a Codului Patrimoniului Cultural Naţional. 


Cu prilejul întâlnirii de la Sibiu, PNL a lansat invitaţia la dialog tuturor celor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul cultural pentru a prelua şi susţine propunerile menite să simplifice legislaţia, să deblocheze proiecte şi să elimine ambiguităţi sau interpretări diverse ale actelor normative.

Suntem în permanenţă cu ochii pe Guvernul PSD. Ne-am aştepta să lucreze intens la inventarierea patrimoniului. România este, poate, singura ţară din Europa care nu are o situaţie clară a bunurilor culturale pe care le deţine, fără a mai vorbi despre lipsa soluţiilor pentru finanţarea consolidării sau protejării acestora. Din păcate, ministrul Culturii se comportă de parcă ar fi găsit peste noapte o rezolvare pentru toate problemele domeniului pe care îl gestionează, de vreme ce singura preocupare a domnului Romaşcanu este să depună amendamente cu scopul de a schimba legea care împiedică actuala majoritate să demită cu uşurinţă conducerea Agerpres“, a afirmat Liviu Brătescu, coordonatorul Comisiei de Cultură a PNL, prim-vicepreşedinte al Biroului Permanent Judeţean Iaşi şi consilier judeţean.

De asemenea, în cadrul întâlnirii de la Sibiu s-a discutat punctual pe marginea Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, a Legii nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural mobil, precum şi ordinele şi normele emise în vigoare.

PNL, prin Comisia pentru Cultură, îşi propune să organizeze în permanenţă astfel de dezbateri, în toate regiunile ţării. Regulamentul PNL permite celor care nu sunt membri de partid să participe în cadrul acţiunilor comisiilor de specialitate. Cei interesaţi, pot transmite propuneri şi ne pot contacta prin email la adresa: comisie.cultura@pnl.ro.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau