Am insistat în ultima perioadă cu cele trei proiecte de lege care sunt menite să salveze bună parte din tezaurul monumentelor istorice care este în pericol în România. Nu mai puțin de 850 de clădiri momument din țara noastră se află în stare de colaps și precolaps. Trebuie să intervenim pentru că în joc este identitatea noastră și simboluri naționale de mare valoare.

Primul pas de intervenție este acel proiect de lege prin care punem în siguranță 100 de monumente în fiecare an. Nu este vorba de reabilitare, ci de stoparea degradării și asigurarea că aceste clădiri nu se vor prăbuși la cel mai mic cutremur. Proiectul a trecut de Senat, merge la colegii din Camera Deputaților.

Al doilea pas este crearea cadrului prin care autoritățile locale să poată interveni legal și să salveze clădiri monument care au situații juridice foarte complicate. Astfel de situații se întâlnesc în foarte multe localități din România. Clădiri-monument cu mai mulți proprietari care nu se înțeleg sau care sunt plecați de mult din țară. Dar aceste clădiri fac parte și din patrimoniul local, motiv pentru care am gândit un proiect de lege prin care adminstrațiile locale să poată finanța lucrări de salvare a patrimoniului. Și acest proiect a trecut de Senat, merge la colegii din Camera Deputaților.

Și pentru că vă spuneam de o abordare sistemică, am mai finalizat un proiect pe care l-am numit „Primul Monument”. Când spun asta am în vedere că ne-am obișnuit să ne raportăm la proprietarii de clădiri monument istoric, fie persoane fizice, fie persoane juridice, printr-o abordare de tip „polițistul rău”, să îi amendăm pentru că nu întrețin corespunzător aceste clădiri monument. Dar, eu cred că trebuie să depășim această etapă.

Cred că statul român are obligația ca, pe de o parte să supravegheze modul în care cei care sunt proprietari păstrează, conservă, restaurează diferite monumente, dar în egală măsură cred că are datoria să vină și în sprijinul lor. Or, prevederile fiscale pe care le-am inclus în acest al treilea proiect de lege pe care l-am numit „Primul Monument” încurajează pe proprietari să acceseze o serie de fonduri, să beneficieze de facilități fiscale pentru a depăși această abordare greșită pe care am avut-o până acum. „Primul Monument” este o abordare de tipul programului „prima casă”, adică oferă facilități sau fonduri celor care caută o soluție și doresc să restaureze o clădire-monument. Acest proiect a trecut deja de prima etapă și primit miercuri, 18 octombrie, avizul de la Consiliul Economic și Social.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau