Declarație politică în Senatul României
O statistică recentă realizată de presa ieșeană arată, fără dubiu, că cele mai bine administrate și înstărite comunități din județul nostru sunt cele conduse de primarii liberali. Acestea se bucură de primari performanți, care își construiesc echipe experimentate. Atrag bani europeni, dezvoltă localitățile lor cu bani europeni și au un grad de autofinanțare foarte mare. Toate acestea se traduc, pentru oameni, într-o bună calitate a vieții.
Județul Iași în sine, grație conducerii sale liberale, are astăzi o fereastră de oportunitate rară de a prioritiza investițiile și de a gestiona toate proiectele de infrastructură în mod competent. Asta ne asigură un parcurs fără să ne mai împiedicăm de birocrația de netrecut, fără să ne mai abatem de la ceea ce trebuie să facem pentru fiecare ieșean. A fost o sarcină dificilă cea preluată în 2020, cu atât mai mult cu cât colegii mei din echipa condusă de Președintele Costel Alexe au avut de muncit dublu – o dată pentru a repara ceea ce a stricat fosta administrație social-democrată, iar a doua oară pentru a găsi finanțare și a da drumul la proiecte amânate sau chiar sabotate.
Vorbim de câțiva ani deja despre imaginea alesului local liberal din administrație și se conturează un portret destul de elocvent în mintea alegătorilor.
În primul rând, un ales liberal nu-și va sabota niciodată echipa. Nu are nimeni pretenția ca primari cu background-uri profesionale diverse, să le știe pe toate. Adevărata calitate a unui bun administrator este să caute experți acolo unde nu se pricepe, să se înconjoare de cei mai buni oameni. Se spune că atunci când un lider de succes reușește, atunci e meritul întregii echipe, iar atunci când eșuează este doar vina sa. E adevărat, cu atât mai mult cu cât nu funcționarii merg să ceară votul din patru în patru ani. Dar orice proiect depinde de o bună relație profesională, bazată pe merite, cu întreg corpul profesional din primării sau consilii județene ale primarului sau președintelui de CJ.
În al doilea rând, un ales liberal știe că trebuie să atragă fonduri pentru a genera plusvaloare în comunitatea sa. Știe că locurile de muncă se atrag greu, iar investitorilor trebuie să li se prezinte argumente foarte puternice pentru a-și deschide un business într-o localitate sau alta. Școli bune, clinici medicale, străzi asfaltate, rețele de apă și canalizare, de gaz metan sunt esențiale pentru a garanta că locuitorii vor rămâne la ei acasă pentru a-și face o viață împlinită. Nici un investitor nu va deschide o afacere într-o localitate depopulată. Legătura dintre serviciile publice de calitate și dinamica vieții antreprenoriale este una cât se poate de directă!
România a depășit, în sfârșit, zodia „nu sunt bani!“. Adevărata provocare a aleșilor locali este astăzi aceea de a avea competența necesară, împreună cu echipele lor, de a implementa proiecte mari în timpul corect. Fondurile sunt, dacă vreți, undița întinsă prin programe precum PNRR sau cel național, „Anghel Saligny“, dar peștele tot trebuie prins. Nimic nu vine de-a gata, nimic nu se poate realiza fără multă muncă.
Ceea ce reușesc astăzi aleșii liberali la Iași să facă este și să își pregătească localitățile pentru oportunitățile uriașe care vor veni odată cu autostrăzile care vor lega Moldova de Vestul țării și, de acolo, de Vestul Europei, prin A8, și de sudul României, prin A7. Realizarea acestora va veni ca o reparație istorică și vor elimina, în sfârșit, decalajul economic dintre regiunea Moldovei și Transilvania sau București-Ilfov. Pentru că datorită autostrăzilor vom putea atrage mari investitori ce își vor putea exporta repede mărfurile produse în fabrici. Comunitățile noastre, bine administrate, vor deveni foarte prospere. Sunt sigur că vom recupera foarte repede din punctul de vedere al creșterii economice, într-un context unic, care ne va propulsa la nivel european. Acest val trebuie gestionat corect, iar aleșii liberali sunt cei care au dovedit deja și că în condiții mult mai vitrege știu să facă performanță și să aducă o viață bună locuitorilor din localitățile lor!
La nivel județean, vom avea în curând cel mai mare Aeroport după Otopeni la Iași, vom avea parcuri industriale care vor prelua nevoile marilor investitori, vom avea o rețea de drumuri la standardele cerute astăzi, vom duce gazul, apa și canalul în toate comunitățile.
Orașul Iași, al doilea ca mărime al României, este deja o mare poveste de succes a României, care crește din punctul de vedere al vieții economice, sociale și culturale de la un an la altul. Pariul nostru trebuie să fie cu întreg județul Iași. Să implementăm proiecte pentru ca bunăstarea din municipiul reședință de județ să iradieze până în ultima localitate! Iar acest lucru nu îl pot face decât gospodarii liberali, aleșii locali ai PNL, care au demonstrat deja ce înseamnă performanța în administrație.