Doar 17% dintre parlamentarii României din actualul mandat sunt femei, iar acest procent reflectă o problemă pentru politica românească, identificată și de un raport al Institutului European pentru Egalitatea de Gen (EIGE).

Ponderea scăzută nu reflectă corect nici structura demografică societății, nici capacitatea reală a femeilor de a se implica în politică și de a face o treabă bună, ci arată o chestiune de mentalitate, ne demonstrează că România are încă o viziune patriarhală asupra a ceea ce înseamnă reprezentarea la nivel înalt.

Iar procentul de 17% mai dezvăluie un alt paradox: deși societatea, pe ansamblul ei, a făcut progrese în alte domenii în ceea ce privește egalitatea de gen – nu mari, dar e pe drumul cel bun, iată că atunci când vine vorba de politică remarcăm un regres. În mandatul anterior, 2016-2019, ponderea parlamentarilor femei era de 19%.

Aceste constatări nu se bazează doar pe datele din Parlament. Un raport al Institutului European pentru Egalitatea de Gen plasează România pe locul 26 din cele 27 de state membre UE la acest capitol. Cu un punctaj de doar 53,7 din 100 de puncte, mult sub media Uniunii Europene, de 68,6 de puncte.

Există, cum spuneam, și domenii unde stăm bine, cum ar fi, de exemplu, accesul femeilor în domeniul sănătății și la servicii de sănătate (96 de puncte din 100), iar EIGE a constatat o îmbunătățire a situației financiare a femeilor, pe fondul creșterii economice a întregii țări.

Dar, din păcate, per ansamblu, am pierdut câteva locuri față de anii trecuți.

Iată ce scrie EIGE: Din 2010, scorul României a crescut cu 2,9 puncte, în mare parte ca urmare a îmbunătățirilor în domeniul financiar (+ 10,4 puncte). Apoi, din 2019, scorul României a scăzut ușor (– 0,8 puncte), ceea ce se datorează în principal eșecurilor în domeniul accesului femeilor la putere. Prin urmare, țara a scăzut cu un loc în clasament.

Din 2019, scorul României în domeniul puterii a scăzut cu 2,1 puncte, din cauza nivelurilor tot mai mari ale inegalității de gen în zona decizională politic. În această categorie, scorul României a scăzut cu 4,9 puncte.

O societate puternică, cu adevărat democratică, nu poate funcționa fără egalitate de șanse și de reprezentare pentru toți membrii săi. Facem progrese în acest sens, o simțim an de an, dar ritmul este încă lent.

PNL a făcut pași importanți anul acesta, prin colegele mele Alina Gorghiu, președinte interimar al Senatului, și Iulia Scîntei, azi judecător la Curtea Constituțională, care au inițiat un proiect de lege ce prevede ca minimum 33% dintre candidații partidelor în alegerile electorale să fie femei.

Susțin cu entuziasm acest proiect și mă bucur că a fost acceptat și de celelalte formațiuni parlamentare importante. Sunt convins că va fi adoptat cât mai curând și va fi implementat în scrutinurile din 2024.

Pentru că așa este firesc. Pentru că așa este democratic.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau