Măsura anunțată de creștere a TVA-ului la carte la 9 sau chiar 19%, parte din pachetul de decizii care vizează acoperirea deficitului bugetar este o mare eroare și o spun fără nici un fel de reținere. Înainte de a fi om politic sau parlamentar, sunt dascăl și cercetător al Academiei Române. Mă consider un om al cărții și văd astăzi că, la scurt timp după ce am reușit, în 2022, să reducem taxa pe valoare adăugată aplicabilă cărților și publicațiilor, distrugem o măsură bună dedicată unei piețe și așa aflată în mare dificultate. Suntem, spre rușinea noastră, după Bulgaria, țara în care se consumă cel mai puțin cultura scrisă din întreaga Uniune Europeană. Prin mărirea TVA-ului, acum, nu vom face decât să perpetuăm această realitate și să băgăm în faliment editorii.

Toată piața de carte din România nu înseamnă în termenii cifrelor de afaceri cumulate ale tuturor editurilor nici cât un singur business mediu dintr-o altă industrie. Pandemia a lovit puternic deja industria editorială, iar statul român nu și-a permis să ofere în mod direct, spre deosebire de state din Vestul Europei (Franța fiind un exemplu important), nici un fel de ajutor financiar societăților din acest domeniu, în schimb, în 2022, prin inițiativă liberală, am redus de la 9 la 5% cota de TVA aplicabilă, ca un ajutor direct îndreptate spre consumatorul de carte. În 2023 riscăm să dăm cu adevărat lovitura de grație editurilor și, pe cale de consecință, să împuținăm și numărul cititorilor, oricum ridicol de mic raportat la o țară de dimensiunile României. Ungaria, cu o populație de nici 10 milioane de locuitori, are o piață a cărții mai mare decât aceea a țării noastre!

Eu nu înțeleg cum mai putem vorbi  despre nevoia de a avea cetățeni educați, capabili de gândire critică, dacă distrugem piața de carte. Orice discurs despre efortul de  reducere a  analfabetismului  funcțional, spre exemplu, va cădea în desuet!

România se află într-o situație foarte dificilă din punct de vedere demografic, avem o presiune uriașă pe piața forței de muncă, cu cauze multiple, de la emigrația masivă la imposibilitatea de a găsi specialiști bine pregătiți pentru toate domeniile cerute de angajatori (calificare profesională făcută de școală). Orice proces de învățământ presupune manuale școlare și cărți în bibliografie. Pe acestea noi astăzi le scumpim și-i trimitem în șomaj pe cei care le realizează! Efectul va fi unul devastator,  odată cu ridicarea TVA-ului la 9 sau chiar 19% pentru carte și publicații! 

Ca senator al PNL și ca om al cărții, sunt total împotriva decontării bugetului construit în mod nesăbuit de fostul ministrul PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, de către cititori și de către editori. Ca liberali, ne-am luptat în acest an și am reușit să trecem prin Parlament măsuri importante, precum aceea de a scădea TVA la 5% pentru produsele de strictă necesitate destinate bebelușilor, pentru a slăbi povara pe tinerii părinți. Venind acum și ducând de la 5 la 9% și aceste produse, anulăm practic o muncă de luni de zile, proceduri parlamentare complexe și negocieri. Situația este nu doar dramatică, dar și ridicolă!

Reafirm ceea ce am mai spus: dacă bugetul pe acest an a fost construit din start în mod nerealist, atunci situația să fie reparată de vinovați, de cei care au creat-o, nu să fie acum decontată de români! Calculele contabile nu se reflectă în mod automat în viața reală, și a crede că dacă mărești taxele cu un leu pentru fiecare român, chiar vei încasa acel leu, înseamnă mult naivitate. 

Doar prin investiții și stimularea economiei crești prosperitatea unei țări și aduni mai multe taxe la Bugetul de Stat, nu prin biruri suplimentare care riscă să distrugă industrii întregi, stabilite peste noapte sau la disperare. Pentru efectele pe care le-a produs cât timp deținea portofoliul Finanțelor, domnul Câciu ar trebui să iasă public și să ofere explicații.

În privința pieței de carte, avem nevoie de politici bine țintite pentru a reuși să stimulăm cu adevărat lectura în rândul românilor. O putem face în două moduri: prin aplicarea programului România Educată și prin sprijinirea activă a domeniul editorial, cu mai multe facilități fiscale, iar nu cu mai puține!

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau