În materie de evenimente culturale trebuie să admit că admir de ani buni performanța pe care o face la Iași echipa Festivalului Internațional de Literatură și Traducere. Nu fac un titlu de laudă, dar mă simt mândru că am fost un susținător încă de la început a rețetei propuse de Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici și Florin Lăzărescu – toți trei scriitori de top – și demarate cu sprijinul și finanțarea Consiliului Județean Iași din 2013.
Recent s-a încheiat și ediția din acest an, putem spune că FILIT a împlinit 10 ani. În fiecare an, timp de cinci zile de toamnă în Iași vin sute de invitați, scriitori, traducători, jurnaliști și manageri culturali, se fac sute de interviuri și evenimentele însuflețesc orașul în care, cândva în secolul al XIX-lea s-a născut literatura română la seratele Junimii.
Vă garantez că așa cum am studiat la școală despre ce a însemnat Junimea pentru literatura română, la fel vor învăța și strănepoții noștri despre magia FILIT, despre infuzia de literatură și carte în rândul ieșenilor și despre forța de iradiere la nivel național pe care o are acest eveniment organizat ca la carte.
Imaginați-vă ce experiență fabuloasă are un voluntar FILIT care are în grijă un scriitor de top invitat la festival. Îi va schimba viața și sufletul în doar aceste câteva zile așa cum nimic nu ar putea să o facă în mod obișnuit. Voluntarii care au fost „umbrele” unor coloși ai literaturii precum Jonathan Franzen, Richard Ford, Jeff Lindsay, Markus Zusak, Manuel Vilas, Olga Tokarczuk, Veronica Roth, David Lodge, Eric-Emmanuel Schmitt, John Boyne, Narine Abgaryan, José Luís Peixoto, Mihail Șișkin, Mathias Enard, Jonathan Coe, Evgheni Vodolazkin, Guzel Iahina sau Herta Muller, Andrey Kurkov, Francois Weyergans, Guillermo Arriaga – toți acești adolescenți vor purta cu ei întreaga viață emoția de fi fost „ghidul” unui star literar prin Iași.

Nu doar invitații străini, dar și scriitorii români primesc an de an această posibilitate de a petrece o săptămână de optimism, de efervescență literară autentică. FILIT este și foarte democratic, tratează în foarte mare măsură pe toți scriitorii ca pe niște invitați speciali, liceeni din cluburile Alecart și Logos îi bombardează pe invitați cu întrebări diverse ca urmare a lecturilor atente.
FILIT ține doar cinci zile dar ecourile, interviurile, fotografiile și povestirile țin mult mai mult și cu suma de bani care este bugetul acestui festival practic Iașul investește și apoi scoate înmiit prin educația adolescenților, prin PR-ul pe care îl obține de la sine în urma acestui festival.
De fiecare dată o adevărată sărbătoare a literaturii, FILIT este în modul cel mai realist ”a succes story”. Bucuria mea este că este o poveste ieșeană, o poveste la care mi-am adus și eu contribuția atunci când a fost cazul să pun umărul, și fac tot posibilul să nu ratez Serile FILIT, evenimente de fericire pură în care sala mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” se umple doar pentru că oamenii vin să vadă un dialog cu un scriitor. Ce lucru frumos! Mulțumim, FILIT!