În prea multe cazuri, atunci când opinia publică nu a găsit explicații pentru deciziile noastre, ale oamenilor politici, s-a instalat confuzia și apoi concluzia cea mai la îndemână a fost că „nu s-a comunicat suficient”. Doar că, o comunicare eficientă are o formă și un mesaj care să câștige ceea ce este cel mai important: atenția celor cărora ne adresăm.

Câteva clarificări suplimentare pe teme pe care se speculează mult nu sunt niciodată în zadar. În privința stării actuale a bugetului și a deficitului nu cred că e cazul să insist și să spun că avem nevoie de măsuri rapide pentru că, am văzut deja, lucrurile sunt cunoscute și acceptate de toate echipele politice. Dar soluțiile pe care le preferă aceste echipe diferă și așa e firesc să fie într-o democrație pluralistă, iar fiecare vrea să se remarce. Iată de ce s-a ajuns la această partitură în care, în ultimele luni, s-au auzit declarații mai tranșante, aluzii mai ironice, opinii mai ferme, tonalități mai înalte. Și atunci intervin negocierile.

Vă pot spune că, din tot pachetul de măsuri pe care Guvernul se pregătește să le ia, PNL a făcut toate eforturile și a purtat toate negocierile pentru a nu se călca câteva „linii roșii”.

PNL a insistat și a reușit să impună ideea ca echilibrarea bugetară să nu se facă doar în dauna mediului privat, ci să se facă și în zona instituțiilor de stat. Așa s-a născut pachetul de măsuri prin care am propus reducerea cheltuielilor statului:

a)     Reducerea cu 25 % a numărului de secretari de stat, subsecretari de stat și funcții asimilate de demnitate publică.

b)    Reducerea numărului funcțiilor de conducere de la 12% la 8% din numărul total de funcții publice aprobate prin organigramă.

c)     La nivelul companiilor de stat, am susținut reducerea numărului de membri în CA la maxim 7, la comitete de specialitate la maxim 5 și limitarea indemnizațiilor membrilor CA la maximum 3 salarii medii brute pe ramura de activitate.

PNL a insistat ca măsurile fiscale să nu dea peste cap mediul de afaceri. Acest demers a reușit în multe privințe. Liniile roșii pentru care s-a bătut PNL în domeniul fiscalității sunt:

a)     Păstrarea cotei unice de impozitare și respingerea introducerii impozitării progresive.

b)    Susținerea întreprinzătorilor, a mediului de afaceri și a investițiilor. În acest sens, am susținut menținerea cotei actuale de 8% pentru impozitul pe dividende (protejând mediul de afaceri de creșterea până la 10%, 12% sau chiar 16%, așa cum s-a solicitat inițial).

c)     Menținerea facilităților pentru domenii precum Construcțiile, Agricultura, Industria Alimentară și, parțial, IT. Astfel, a fost menținută scutirea de impozit în IT, construcții, agricultură și industria alimentară pentru venituri sub 10.000 lei.

d)    Respingerea creșterii de TVA la 21%, păstrând TVA-ul la 19%. Tot în ceea privește TVA, am reușit să menținem TVA de 5% pentru producția de carte, manuale școlare, pentru evenimente culturale și manifestări sportive, dar și pentru energie (gaze naturale, electricitate, energie termică și lemne de foc).

e)     Păstrarea pragului de 500.000 euro pentru microîntreprinderi și respingerea introducerii unui plafon de profitabilitate de 30%, în vederea aplicării unui impozit mai mare.

f)      Plafonarea CASS la PFA-uri. Am reușit să introducem un prag în cazul impozitului pentru profesiile liberale (după planurile inițiale ar fi fost afectate 268.000 de persoane).

g)    Introducerea unui pachet de facilități fiscale pentru investițiile directe peste 50  de milioane de euro în România.

Este de la sine înțeles că tema e destul de tehnică, dar trebuie să oferim oamenilor, indiferent că ne aprobă sau că sunt refractari, toate explicațiile.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau