În lupta cu amenințarea COVID-19 s-a golit nu doar spațiul public, dar și scenele au rămas părăsite, muzeele fără vizitatori. Stăm acasă, respectând regulile, ținem virusul cât mai departe de noi, în speranța că acesta nu ne va ține prea mult timp departe unii de alții și, prin urmare, departe de consumul cultural.
Știu cât de mult îi afectează criza pe creatori, dar trecem prin această criză nemaiîntâlnită cu toții, egali. Și știm că întreaga lume culturală are nevoie de ajutor, pentru că lupta împotriva coronavirusului nu trebuie dusă doar pe teren medical, ci și pentru a limita pierderile economice.
Ministerul Culturii a dovedit că este alături de artiștii independenți și a căutat și caută cele mai bune măsuri pentru a fi un sprijin real.
Ministerul Culturii a lansat pe 27 martie 2020 proiectul de finanțare ACCES Online 2020, dedicat exclusiv sectorului privat, un instrument de susținere financiară a proiectelor culturale, care pot fi diseminate exclusiv în mediul online.
Proiectul a fost gândit pentru a veni în sprijinul artiștilor care în această perioadă nu își mai pot desfășura activitățile culturale cu public.
Găsiți mai multe detalii aici:
De asemenea, Guvernul a prevăzut o indemnizație reprezentând 75% din salariul mediu brut pe țară pentru artiștii independenți care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și din drepturi conexe.
Cum poți obține această indemnizație, află aici https://bit.ly/2R1eDUX
Nu doar mediul cultural independent a fost afectat de actuala criză medicală. Printr-o perioadă dificilă trec și angajații instituțiilor publice de cultură și artele spectacolului, căci măsura de a sta în casă, pentru care insist și eu să fie respectată temeinic, i-a lăsat fără vizitatori și spectatori.
Pentru sprijinirea instituțiilor publice de cultură, Ministerul Culturii a demarat Programul Ro-Cultura. Apel: „Consolidarea antreprenoriatului cultural și dezvoltarea audienței și a publicului”.
Apelul vizează creșterea gradului de acces la cultură, promovarea diversității culturale și consolidarea dialogului intercultural. Bugetul prezentului apel de proiecte este de 2.000.000 Euro. Valoarea sprijinului financiar nerambursabil ce poate fi acordat unui proiect este între 50.000 Euro și 200.000 Euro.
Sunt eligibile instituțiile publice de cultură (muzeu, teatru, operă, operetă, filarmonică, bibliotecă, arhivă, centru cultural etc.), dar și entități private.
Mai multe detalii aici – https://bit.ly/2UVOVCt
Sunt doar câteva dintre măsurile de ajutor pe care Ministerul Culturii, în consultare directă cu mediul cultural, le-a pregătit. Continuăm să căutăm și alte soluții pentru această situație nouă pentru noi toți și în care ne adaptăm, inclusiv la nivel european, din mers.
Întreaga echipă a Ministerului Culturii este alături de toți creatorii, administratorii publici și privați din cultura românească. Nu pretindem că avem soluții miraculoase, așa încât suntem în continuare deschiși la propunerile dumneavoastră, manageri și angajați ai instituțiilor publice, artiști independenți și jurnaliști specializați în domeniul cultural.
Suntem o singură echipă: acesta este mesajul Ministrului Culturii, Domnul Bogdan Gheorghiu, al meu și al colegilor mei către dumneavoastră. Doar împreună putem depăși cu bine actuala criză!
Și sunt convins că vom reuși!