Maricel Popa redefinește incompetența, dar nu lasă în urma sa nimic pentru Iași

0
1175

Liviu Brătescu, prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal din Iași și președinte al Comisiei de Cultură, Culte și Minorități la nivel național a Partidului Național Liberal, se revoltă în fața incapacității lui Maricel Popa, președinte al PSD Iași și președinte al Consiliului Județean Iași, de a acționa în sprijinul culturii locale. Toate promisiunile care au presupus investiții guvernamentale în obiective culturale pentru județul Iași au rămas pe mai departe fără acoperire. Mai mult decât atât, Ministerul Culturii, condus de un reprezentant al Guvernării PSD, pe care domnul Maricel Popa o susține cu toate forțele sale, a operat tăieri dramatice de bugete pentru instituțiile din domeniul artelor spectacolului, un exemplu elocvent în acest sens fiind Opera Națională Română Iași. În curtea sa, domnul Popa a tăiat din Bugetul CJ pe 2019 alocările financiare pe Legea 350 pentru ONG-uri sociale și culturale.


„Este o situație inadmisibilă și nemaiîntâlnită: preocupat să facă promisiuni, Maricel Popa în realitate nu a întreprins nimic, dar absolut nimic pentru cultura ieșeană. Ce fel de reprezentant al nostru este el? Stăm și ne gândim, ca ieșeni: unde este investiția în Filarmonică? Unde putem vedea clădirea Operei?”, întreabă Liviu Brătescu, prim-vicepreședinte al filialei ieșene a Partidului Național Liberal.

În trecut, liderul liberal a mai subliniat că anul Centenarului Marii Uniri a trecut la nivelul Iașului fără manifestări de o anvergură pe măsura momentului. Ca reprezentant în teritoriu al puterii de la București, Maricel Popa este mandatat să se îngrijească de întregul județ, inclusiv la acest nivel. 

„Avem o certitudine: moștenirea pe care o va lăsa Maricel Popa este una a nimicului. Nu a făcut nimic nici cât i-a fost supus lui Dragnea, tot atât va face și ca supus orb al Viorică Dăncilă. Maricel Popa redefinește incompetența, dar nu lasă în urma sa absolut nimic pentru Iași. A fost folosit de alții și el s-a dovedit complet nefolositor comunității. La Iași, Palatul Culturii dispune de doar 30% din fondurile necesare. La nivel național, PSD s-a îngrijit ca ce înseamnă cultură să fi depășit pragul dezastrului. Iar domnul Popa cum se zbate pentru județul său? Nicicum!”, declară Liviu Brătescu. 

Considerat mai departe an al Centenarului, 2019 cuprinde mult mai puține evenimente care să îl marcheze față de anul trecut, pe fondul problemelor financiare tot mai mari ale guvernării PSD.

„Să vedem astăzi cu ochii noștri la ce obediență a ajuns Maricel Popa în fața nepriceperii mai marilor săi pe linie de partid este dureros pentru fiecare ieșean. Cum este dureros la nivelul României să vedem bătaia de joc cu care este tratat orice act de cultură care nu este o sinecură a celor de la putere. Chiar dacă el nu este altceva decât un produs secundar al celor de la PSD, aceasta nu contează foarte mult pentru noi. Ce ne doare cu adevărat este să vedem județul ajuns pe mâna sa!”, opinează liberalul ieșean.

Într-o perioadă în care tăierile de la Cultură au devenit tot mai mari de la an la an, pentru ce înseamnă sector cultural independent este o problemă extrem de mare parteneriatul cu statul, prin obținerea de finanțări pe bază de proiecte. 

„Știm, domnul Popa nu are timp de citit proiecte. Dar cei din jurul său ce fac? În acest moment, nu putem vorbi decât despre o bătaie de joc la adresa acestui județ și a fiecărui cetățean al său! Iașul se mândrea cu ieșenii săi. Astăzi, însă, cu dumneavoastră în fruntea sa, nu o mai poate face. Ce înseamnă pentru dumneavoastră, domnule Popa, denumirea de «capitală culturală a României»? O vorbă goală, precum cele pe care le tot aruncați. Dar nu este cazul. Dacă v-ați îngriji de soarta Iașului, ați afla mai multe și poate ați ajunge să îl și respectați”, afirmă istoricul Liviu Brătescu. 

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau