Maricel Popa desființează Biblioteca «Asachi», deși pretinde că-i face un bine cu forța

0
1738

Liviu Brătescu, prim-vicepreședinte al organizației județene PNL Iași și președintele Comisiei Naționale de Cultură, Culte și Minorități a Partidului Național Liberal, consideră că planurile președintelui Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, de a transforma Centrul Expozițional Moldova, un obiectiv aflat în stare avansată de degradare, într-un „mall cultural“ constituie un plan prost gândit, menit a rezolva „pe genunchi“ o problemă administrativă în detrimentul beneficiarilor reali ai serviciilor culturale oferite de instituții precum Biblioteca Județeană „Gh. Asachi“. 


Președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa (PSD), dorește să mute întreaga Bibliotecă Județeană „Gheorghe Asachi“ în spațiul impropriu pentru o asemenea activitate al Centrului Expozițional Moldova (CEM), aflat la periferia orașului. De altfel, intenția lui Maricel Popa ar fi să transfere aici și alte instituții din subordinea CJ. Mai precis, ar fi vorba despre mutarea Ansamblului Folcloric „Doina Carpaților“, actualmente cu sediul la Casa de Cultură a Studenților, și a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași. 

„În lipsa cronică de idei pe care ne-o dovedește de când a devenit președinte al CJ, domnul Popa a intervenit cu ceea ce probabil consideră o soluție de avarie pentru a arăta că ar purta un interes cât de vag culturii ieșene. Așa că a venit cu această idee a unui mall cultural, care să adune de toate de peste tot. Ne întrebăm simplu: unde vrea Maricel Popa să ducă aceste instituții? De ce nu la Ezăreni sau chiar mai departe? Și în ce condiții se află astăzi CEM?“, ridică problema prim-vicepreședintele liberal Liviu Brătescu. 

Reamintim că de la inaugurarea din 2010, după ce s-au cheltuit aproape 9 milioane de euro pentru construirea sa, CEM a găzduit doar 11 evenimente. Anul trecut, șeful CJ a venit cu o altă idee: de a-l transforma într-un Centru Regional de Transfer Tehnologic „Innotech Moldova“. Dar ideea a fost abandonată în cele din urmă, după ce s-a stabilit că recompartimentarea ansamblului ar costa 3 milioane de euro. Liberalul ieșean se întreabă cât ar costa însă transformarea spațiului CEM în bibliotecă, urmând toate regulile europene de păstrare și conservare a unui fond de carte.

„Aceasta este o altă mare problemă a falsei idei cu care a venit Maricel Popa: vorbim despre un spațiu deschis, în care nu ar putea funcționa, spre exemplu, o sală de lectură – asta dacă presupunem că cel care a emis ideea știe cum funcționează una. Etajele nu sunt închise, așa că orice activitate desfășurată acolo ar deranja-o pe o alta. Dar așa se întâmplă când, de bucurie că ai o inițiativă, nu o treci şi prin filtrul gândirii critice sau nu apelezi la oameni care chiar se pricep la un astfel de domeniu“, subliniază prim-vicepreședintele PNL Iași. 

De altfel, CEM se află în momentul de față într-o stare din ce în ce mai avansată de degradare, ca urmare a faptului că nu a mai fost folosit și nici întreținut. Printre problemele semnalate chiar de presă se numără infiltrații prin acoperiș, bălți în unele săli, pereți care se coșcovesc, miros puternic de mucegai, șobolani, toalete dezafectate etc. 

„În momentul în care peste tot se încearcă să se ridice sedii noi pentru biblioteci, Maricel Popa propune izgonirea uneia din Iași, într-o clădire insalubră și total nepotrivită. Cu un județ aflat într-o continuă improvizație administrativă, suntem curioși unde sunt prevăzuți în buget banii pentru această mutare care ar însemna de fapt dispariția bibliotecii de pe hartă. Pentru că reabilitarea clădirii va costa câteva milioane de euro. Cât despre managementul cultural practicat de președintele CJ, ne aflăm în trista situație de a vedea cum, asemenea partidului de care aparține, PSD, nu face decât promisiuni deșarte: ce a făcut pentru Filarmonică? Unde este clădirea Operei? Falimentul cultural în care se află județul este adâncit prin heirupismul electoral al lui Popa, declară istoricul Liviu Brătescu. 

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau