Extremismul, lipsa de moderație, violența ca modalitate de a lua prim-planul mi se par căi sigure spre dezastru. Ar trebui să ne sperie pe toți orice semn că cineva se gândește să folosească forța pentru a-și impune opinia. În schimb, constat că, din când în când, burzuluiala și fanatismul sunt atractive. Violența are priză și nu scutește pe nimeni, nici pe cele mai dezvoltate națiuni din lume, asaltul asupra Capitoliului în SUA din 2021 stă mărturie.  La alegerile de duminică din Polonia, Confederația de extremă dreaptă (Konfederacja) a obținut un rezultat foarte slab în comparație cu estimările caselor de sondare de dinainte de scrutin – puțin peste 6%. Am urmărit aceste alegeri cu gândul mereu la aceste partide de la noi care se înscriu în același registru, cu gândul la ce pericole pândesc democrația, libertatea, toleranța și toate valorile acestea ale unei societăți deschise.

E mare pericol pentru societatea în care extremismul prinde rădăcini prea puternice și crește cu vigoare pentru că acolo nu vor fi decât ruine, agresiune, violență și represiune. Noi, românii, trebuie să fim deosebit de atenți și precauți. Suntem oameni blânzi și ospitalieri, avem inimi bune și căutăm să trăim în liniște. Dar trebuie să fim și foarte atenți, să ne folosim toate abilitățile pentru a ține la distanță pe acei care pozează în salvatori, pe cei prea grăbiți să agreseze, să înjure, să țipe, să demoleze. Acesta nu este și nu trebuie să fie calea noastră. 

Gândul și speranța mea e că și românii vor trimite la subsol formațiunile politice extremiste, la fel cum au făcut polonezii duminică. Chiar dacă acum casele de sondare ne arată de vreo doi ani cifre amețitoare și se vorbește despre ascensiunea partidului extremist neolegionar, în 2024 rezultatele alegerilor din România vor fi asemănătoare pentru extremiști cu cele de acum din Polonia. Pentru că românii se vor întreba în cele din urmă „ce facem cu guralivii și bătăușii, îi aducem în fruntea țării?” și răspunsul lor va fi evident, locul extremismului nu este în România.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau