Nu țin minte ca în istoria noastră recentă ca un pachet de legi să fi avut un parcurs atât de deschis și de transparent precum cel al Educației, iar criticile (în marea lor măsură) constructive au permis îmbunătățiri substanțiale, fie că au venit din partea celor direct vizați de lege (mediul preuniversitar și universitar) sau în dezbaterile din cadrul coaliției de guvernare.

Sunt ele perfecte? În mod firesc nu, nimeni nu pretinde așa ceva și nici nu există pe lume lege perfectă. Sunt ele mai bune decât ceea ce avem azi? Cu siguranță că DA! Ne plângem de faptul că învățământul românesc se află într-un moment de cumpănă, dar parcă nici n-am fi dispuși să-l înnoim. Să facem mereu aceleași lucruri, dar să sperăm, cumva, printr-o minune, că vom obține rezultate diferite decât cele din prezent. Greu de crezut.

● Reforma din domeniul Educației urmărește mai multe obiective, care vor genera mai multe beneficii pentru sistemul de învățământ din România:

– educația urmează să fie adaptată fiecărui elev,

– cadrele didactice vor avea un grad mai mare de profesionalism.

– va fi realizată o conectare mai bună a sistemului educațional la cererea de pe piața muncii.

– oferă un răspuns la problema abandonului școlar.

Premierul liberal Nicolae Ciucă a dat ca termen de adoptare în Guvern a Legilor Educației data de 23 martie, după ce astăzi au fost prezentate în ședința Executivului într-o primă lectură. Îmbunătățiri mai sunt posibile și în această fază, precum și în cea mai importantă, cea de dezbatere și vot în Parlamentul României.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau