La ICR nu e vorba despre un management defectuos, ci despre lipsa lui

0
1557

Liviu Brătescu, președintele Comisiei Naționale de Cultură, Culte și Minorități a Partidului Național Liberal, atrage atenția asupra gravelor nereguli constatate de către Curtea de Conturi la Institutul Cultural Român în mandatul Lilianei Țuroiu și cere Senatului României demiterea conducerii instituției.


După doi ani de mandat, doamna Liliana Țuroiu, președinte al ICR, nu a reușit să propună o strategie a instituției, cea care reprezintă în afara granițelor României politica culturală a țării. Aceasta înseamnă că cele 18 reprezentanțe ale ICR funcționează ori în virtutea inerției, ori după politici proprii.

Raportul Curții de Conturi pentru anul 2017 scoate în evidență și faptul că bugetul instituției a fost folosit în foarte măsură pentru călătorii și mai puțin pentru investiții în actul cultural, vorbindu-se despre faptul că multe dintre deplasări au fost decontate ilegal de la bugetul de proiecte. În anul 2018, numai Liliana Țuroiu a primit pentru deplasări în străinătate peste 30.000 de euro.

„Este inadmisibil ca doamna Țuroiu să se plimbe în afara țării în interes personal, dar pe bani publici. Nu poate fi nicicum tolerat faptul că în loc să gestioneze prezența culturii române pe piața europeană și pe cea mondială, prin rețeaua ICR pe care o are în administrare, doamna Țuroiu dispare pe itinerarii necunoscute, la fel cum nu poate fi tolerată nici campania agresivă pe care o face pentru propriile creații de modă din postura publică de director al unei instituții a statului“, declară Liviu Brătescu.

Problemele semnalate de Curtea de Conturi cuprind de la chestiuni de organizare internă până la cele de activitate externă: angajarea unor persoane fără concurs pe 70 de posturi, restructurări făcute în afara condițiilor legii, la care se adaugă acordarea de drepturi salariale necuvenite în valoare de aproape 850.000 de lei.

Remarcăm și scăderea bugetului ICR cu suma de 4,4 milioane de lei la rectificarea bugetară de la finele anului trecut, ca urmare a neangajării acestei sume în proiecte de către finanțator, nefuncționarea repetată serverelor de e-mail, desființarea sau diminuarea unor structuri de specialittate, precum Biroul Limba Română în favoarea cabinetelor demnitarilor, secretariatelor ș.a.m.d.

„Lipsa de transparență este una dintre caracteristicile ICR sub conducerea creatoarei de modă, dublată de o ineficiență cronică a instituției, ca urmare a intereselor Lilianei Țuroiu, ce se dovedesc a avea prea puțină legătură cu orice ar însemna cultură. Acest lucru este dovedit de incapacitatea sa de a gestiona proiecte – pentru care nu a fost în stare nici măcar să deschidă o competiție, așa cum legea impune. Aici nici nu mai este vorba despre un management cultural defectuos, ci despre lipsa lui“, punctează președintele Comisiei Naționale de Cultură, Culte și Minorități a Partidului Național Liberal.

Senatul României nu a analizat încă nici raportul de activitate al ICR pentru anul 2017, prin urmare se impune convocarea în ședință comună a Comisiei pentru cultură și media și a Comisiei pentru politică externă ale Senatului României pentru discutarea rapoartelor de activitate al ICR pentru anul 2017 și 2018. Nu se știe în ce stadiu se află România cu pregătirile de participare la festivalul Europalia de anul acesta, se constată lipsa de transparență în ceea ce privește Sezonul România-Franța și lipsa de eficiență a programului Centenar. În egală măsură, aceste aspecte trebuie analizate și sancționate prin exercitarea controlului parlamentar.

Teleormanizarea instituțiilor de cultură trebuie să înceteze! Trebuie să înceteze căpușarea ICR de către personaje cu agende proprii, incapabile să administreze bunurile statului. Cum poți să încredințezi imaginea României peste hotare unei persoane cu zero competențe în management cultural? În instituții avem nevoie de specialiști, de profesionalizarea personalului, nu de politizarea sa. Din acest motiv, având în vedere gravitatea situației de la ICR, solicităm Senatului României demiterea conducerii ICR, în frunte cu Liliana Țuroiu., arată Liviu Brătescu.

ZI-MI PAREREA TA

Scrie-mi comentariul tau!
Numele tau